Fylkesmannen advarer Bremanger mot å ikke gå i forhandlinger med Vågsøy og Flora, men er usikker på om hun kan tvinge de inn i en kystkommune.

– Vi har ikke et hundre prosent klart mandat til å tvinge kommuner inn i sammenslåinger. Det er sagt at det skal være frivillig, men et stortingsflertall har også sagt at vi unntaksvis kan tvinge gjennom sammenslåinger. Framover må vi bli tydeligere på om vi kan gå på tvers av kommunale vedtak, sier fylkesmann Anne Karin Hamre.

– Ja, en konsekvens kan bli at man ikke får optimale kommuner. Etter å ha hørt de tre formannskapene diskutere en sammenslåing hver for seg i Kalvåg torsdag kom hun med en klar oppfordring til Bremanger:

– Jeg registrerer at det er sterkt engasjement i Vågsøy og Flora for å få til en kystkommune. Men så ligger Bremanger imellom og til dere vil jeg si at det er et flertall på Stortinget som har bestemt at man skal sette i gang en kommunereform og at kommunene har et utredningsansvar. Dere har et ansvar for å ta nabopraten og få fram konsekvensene av en sammenslåing.