Et halvt år etter at Vågsøy-skolene ble "fredet" er det nå flertall i kommunestyret for å i alle fall vurdere avvikling av Holvik skule.

– Vi ser i at det blir vanskelig å opprettholde to fulle barnehageavdelinger og en skole i Holvik, sier ordfører Kristin Maurstad (Ap).

Hun og kollegaene i Arbeiderpartiet har ikke fått den nødvendige støtten til å bruke knappe 10 millioner kroner på barnehagen i Holvik, slik at den kan holde fram som to avdelinger.

I stedet gikk formannskapet torsdag inn for å bygge én avdeling (mot dagens 2) med 18 plasser (mot dagens 27). Da vil Arbeiderpartiet i stedet bruke skolebygget i bygda på barnehagebarna.

– Selv om vi primært ønsker skoler i bygdene, er det viktigste for oss barnehagedekningen, sier Maurstad.

Arbeiderpartiet frykter at med kun en barnehageavdeling i Holvik vil blant annet søsken bli splittet og at barn må innom flere barnehager før de begynner på skolen.

Løsning som de nå har fått formannskapet med på å utrede (mot stemmene til Nils Myklebust (Sp), Sølvi Grov (Frp) og Einar O. Midtbø (tverrpolitisk)) i løpet av de neste ukene innebærer at 5.–7. klasse i Holvik flyttes til Skram skole til høsten og at de yngste elevene flytter inn i en oppgradert Skram skole fra cirka 2019.

I byggeperioden vil de la alle elvene ved Skram skole gå i modulbygget på Tennebø, hvor ungdomsskoleelevene skal tilbringe de neste to årene.

– Å pusse opp Skram på en skikkelig måte er enklest når der ikke er elever, og jeg vil tro at alle ønsker at den skolen pusses opp, sier ordføreren, som nå har bedt rådmannen se på mulighetene for at modulbygget blir stående lenger på tomta på Tennebø enn det som først var planlagt.

I september ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Tverrpolitisk liste, Fremskrittspartiet og Rødt enig om en politisk plattform som sikret Kristin Maurstad ordførerposisjonen. I den samme avtalen var partiene enige om følgende: «Vi skal beholde de fem barneskolene i kommunen og gjennomføre planlagte utbedringer i Holvik barnehage og Skavøpoll skole.»

Når Arbeiderpartiet nå åpner for å likevel legge ned Holvik skule før neste valg, er det et klart brudd på avtalen.

Ordføreren er derimot klar på at de også oppfatter Senterpartiet og tverrpolitisk liste sitt valg om å redusere kapasiteten i Holvik barnehage som et brudd på den samme avtalen.

– Det er slik vi oppfatter det.

– Så vurderingen er at når de bryter avtalen, så kan dere gjøre det samme?

– Vi skal ikke forsøke å overgå hverandre i å bryte avtaler, men jeg skjønner at du stiller spørsmålet, ja, sier Maurstad.

Nå har rådmann Knut Ove Leite fått i oppdrag om å gjøre en «realitetsvurdering» av Arbeiderpartiets forslag. Denne skal være klar til innkallingen til kommunestyret 3. mars.

Høyre ser nå omsider muligheter for å gjøre strukturendringene i skolen som de har ønsket lenge.

– Vi har, i likhet med Arbeiderpartiet, sagt at det viktigste er å ha barnehager i bygdene, og vi mener at det å ha én avdeling i Holvik gjør barnehagen for liten og sårbar for barn og ansatte i barnehagen, sier Morten Hagen (H).

Løsningen som Arbeiderpartiet nå har lansert, hvilket innebærer at barnehagen overtar skolebygget i Holvik og at elevene sendes til Skram, er en løsning Høyre kan støtte.

– Helt klart. Dette er helt i tråd med våre tanker. Vi har også sagt at før vi kan flytte alle elevene i Holvik til Skram skole, så må Skram rustes opp.

Da Morten Hagen satt som ordfører i forrige periode var både Høyre og Arbeiderpartiet positive til å gjøre endringer i skolestrukturen. Da Venstre-gruppen splittet seg før jul 2014 manglet Ap og Høyre én fattig stemme fra å legge ned skolene på Bryggja og i Holvik.

Nå har derimot Høyre (8 representanter) og Arbeiderpartiet (6) flertall i kommunestyret og kan ta en avgjørelse på egen hånd.