Dette innlegget er skrevet av Mari Eifring, partisekretær i Rødt og sto på trykk i Fjordenes Tidende tirsdag 24. november.

Regjeringas plan om å fjerne akuttkirurgien ved flere lokalsykehus truer tryggheten til mange mennesker.

Når en pasient kommer inn på akutten er det ingen som vet hva som feiler henne. En pasient med brystsmerter kan både trenge indremedisiner og kirurg. Da er det nettopp kombinasjonen av indremedisin, kirurgi og anestesi som sikrer at pasienter får trygg behandling på sykehus med akuttfunksjoner. Hvis akuttkirurgien fjernes, slik Høie og regjeringa nå foreslår, vil det gå ut over menneskers trygghet ved akutt sykdom eller skade.

Norge er et langstrakt og værbitt land. Hvert tiende luftambulanseoppdrag avbrytes på grunn av dårlig vær. Hva er det som går av Høie og andre sentrale politikere når de tror de kan fjerne akuttkirurgien fra lokalsykehus uten at det får konsekvenser?

Ingen er uenig i at avansert behandling av alvorlige sykdommer som kreft skal skje i større spesialiserte sykehusenheter, eller at avansert brannskadebehandling, store traumer, hjerte-i og hjernekirurgi sentraliseres. Men når det gjelder akutte skader, så er det nettopp desentralisering av akuttfunksjoner som bedrer overlevelsen.

Akutt hjerneslag og hjerteinfarkt skal diagnostiseres og behandles innen kortest mulig tid for å redde liv og vitale funksjoner. Hvert minutt teller. Å sentralisere lokalsykehusenes behandlingstilbud til akutte hjerte- og hjerneslagpasienter vil gi tidstap og ramme distriktsbefolkninga.

Lokalsykehusene er avgjørende for akuttberedskapen i Norge, og vi kan ikke godta regjeringas plan om å svekke dem. Nå er det viktig at vi mobiliserer mot Høyre- og Frp-regjeringas angrep på folks sykehustilbud.