Bak årets feiring av Verdens eldredag i Selje, står Selje pensjonistlag og Stadt pensjonistlag. Aller helst skulle de ønske at Eldrerådet kunne vært med å arrangere en årlig fest for dem.

– Vi vil ikke klage, altså, for vi arrangerer gjerne fest og mer til, men det hadde vært hyggelig om vi kunne fått et tettere samarbeid med kommunen på akkurat dette, mener Gerd Karin Bakkebø, leder i Selje pensjonistlag.

Formålet med Verdens eldredag er å sette saker som angår mennesker over 60 år på dagsorden. De to lokale pensjonistlagene i Selje kommune samarbeider tradisjonelt om markeringen, og bytter på å ha hovedansvaret. De mottar støtte fra kommunen til programmet gjennom midler fra Den kulturelle spaserstokken.

– Men ved å arrangere festen selv, får vi det akkurat som vi vil da, legger Gunnhild Seljenes Solheim til. Hun er opptatt av at underholdningen er bra.

Tett program

Onsdag samlet i overkant av 30 pensjonister seg for hygge og samvær, til underholdning og servering. Det var allsang og utlodning av blomster. Maria Reinen fra Vågsøy pensjonistlag og Pensjonistforbundet Sogn og Fjordane, fremførte et humoristisk dikt om ensomhet.

Jakob Hals holdt en liten country & western konsert. Politiker Gunn Sande fortalte om Ansgar Borgunds opplevelser under andre verdenskrig, som en del av Vestlandsbrigadens 9. og 10. regiment.

Trivsel og engasjement

Pensjonistlagene er opptatt av å skape fellesskap og trivsel, gjennom arrangementer og turer i løpet av året. De følger opp saker som angår de eldre - lokalt, regionalt og nasjonalt. Men pensjonistene innrømmer at det er utfordrende å holde medlemsmassen oppe.

– De yngste pensjonistene virker ikke så interesserte i foreningsarbeid, og de eldste faller fra på grunn av helse eller naturlig avgang, sier Maria Reinen, som er fadder for pensjonistlagene i Selje. Hun forteller at de jobber med å fremme eldreomsorg og nye hjelpemidler. For både de eldre og kommunen er det ønsket å tilrettelegge for at man skal kunne bo lengst mulig hjemme.