Hans Majestet Kongens Garde tar med seg Måløy-sild til Edinburgh som gave til maskot.

- Dette blir et gastronomisk måltid for "Nils Olav" og god Måløyreklame!, ler Helge Hjelle.

I august skal Hans Majestet Kongens Garde delta på Edinburgh Military Tattoo i Edinburgh. I dyreparken i den skotske hovedstaden bor kongepingvinen "Nils-Olav" som er Hans Majestet Kongens Gardes egen maskot.

Ifølge Wikipedia startar historien om Nils Olav alt i 1913, da nordmannen Edward Theodore Salvesen, sønn av Christian Salvesen, ga en kongepingvin i gave til Edinburgh Zoo og donerte penger, slik at dyrehagen kunne utvikle sin egen kongepingvinkoloni. Dagens maskot er den andre med navnet "Nils Olav" etter at den første døde på slutten av 1980-tallet. "Nils Olav II", som er 44 år i år, ble slått til ridder av den britiske generalmajoren Euan London i 2008, og pingvinen tituleres nå "Sir Nils Olav".

- Hver gang Garden er i Edinburgh lager de et opplegg rundt maskotten og på denne turen skjer det fredag 19. august. Da er foreldrene til gardemedlemmene invitert med på en langhelg i Edinburgh, sier Hjelle, som forklarer at BBC Scotland vil overføre hendelsen.

Helge Hjelle fikk spørsmål fra gardevetarener om han kunne ordne en spiselig gave til "Nils-Olav" og løsningen falt på en kasse sild fra Pelagia.

- Måløy er jo et sildeeldorado. Fiskebas har fisket denne silda i Nordsjøen og den er laget til på Pelagia i Måløy, forteller Hjelle.

Mandag ble kassa med sild overlevert til nattbussen i Måløy som kjørte denne til Gardermoen før den fredag blir en del av Gardens utstyrsleveranse til Edinburgh.

Se Sky News sitt innslag fra Gardens besøk i Edinburgh Zoo i 2008 under: