De ansatte ved ASVO Måløy hadde ingenting imot å bytte ut en hektisk dag ved papirsorteringen i lokalene på Kulen mot en smak av luksus ombord i cruiseskipet Balmoral da det lå ved kai i Olden.

De ansatte ved vekstbedriften ASVO ligger nemlig ikke på latsiden. De håndterer gjenvinning av 8-10.000 garn i året, sender avgårde 25 tonn sortert papp til Ranheim Papirfabrikk hver tredje uke og like mange tonn papir hver 5-6 uke. I tillegg driver de med skiltproduksjon, gravering og folieprinting, hjemmebakst og catering, salg og utlevering av ved og kutting av trosser med ståltråd.

– Vi jobber hardt sammen gjennom året, da er det kjekt med slike sosiale avbrekk, sier daglig leder Betty Hessevik.

Det var Balmoral sitt siste anløp for sesongen då dei la til kai i Olden.

Hun kontaktet Jostein Mykland i Nordfjord Service Terminal i Olden som gjennom sine kontakter hos skipsagenten Tyrholm og Farstad fikk ordnet besøket.

– Med litt samarbeid fikk vi det til. Jostein Mykland sørget for dem der inne, og vi fikk ordnet besøk ombord, slik at de fikk seg en cruiseopplevelse med full bevertning, omvisning og annet, sier skipsmegler Åge Gangsøy i Tyrholm og Farstad.

Og ASVO-gjengen selv koste seg stort som cruisegjester for en dag.

– Vi ble vist rundt i båten, drakk kaffe og vi spiste mat, forteller Betty og Linn.

– Og det var mange kjekke kelnere der, spesielt de som var damer, supplerer Bjarne med glimt i øyet.

Det var både omvisning og tid til å få en liten matbit under besøket på cruiseskipet Balmoral.

– Vi fikk se en video om båtene deres. Det var spennende, synes John André, som også likte å gå i de lange korridorene.

– Det var veldig masse lugarer på rekke og rad der.

Drifta må bære seg

ASVO Måløy har stort sett mye å gjøre, og kravene om økonomisk inntjening er som for andre aksjeselskap selv om de også får statlige og kommunale tilskudd.

– Men uten overskudd i bedriften eksisterer vi ikke. Om en presse blir ødelagt, må vi kjøpe ny til 1,5 millioner. Vi har nettopp investert i ny el-truck til 400.000 kroner, sier Hessevik, som forteller at det også kan bli hektiske dager for de ansatte.

– Vi produserer varer og tjenester til kunder som ikke alltid kan vente. Garn må være ferdige når båten skal ut og fiske. Skilt klarer vi nesten ikke ta unna så fort som kundene ønsker seg dem. Til jul er det full rulle i cateringen, sier hun.

I denne maskinen, blant andre, blir garn ASVO tar i mot behandlet.

Men hun er glad for at det er høy aktivitet i det kommunalt eide vekstselskapet.

– Vi har god likvidet om vi klarer å drive som vi har gjort. Det må vi ha for vi vet jo at det vil komme år uten overskudd der vi likevel må investere.

ASVO har nemlig maskiner spesielt utviklet for dem, blant annet en garnsplitter slik at en kan løsne flyt-tau og bunntau, og en som kutter trosser slik at en kan sortere ut nylon og stål.

– Når slike maskiner ryker, må vi ha ny. Det vil koste mye og det er også en utfordring med å finne fagfolk som vil ta på seg utviklingsjobben.

Stor miljøinnsats

Hessevik framhever også hvilken kjempejobb de ansatte ved ASVO gjør for miljøet.

– Vi sorterer og sender til retur og gjenvinning, alt ved manuell håndtering, sier Hessevik som forteller at de får ros for kvaliteten på jobben de gjør.

ASVO har mye å gjøre. Hver tredje uke går blant annet 25 tonn papp ut av bedriften.

Men for å holde den høye kvaliteten er de avhengig av innsats fra vågsøyværingene.

– Folk har blitt flinkere til å sortere, og holde papirsøppelet rent og fint, og fritt fra annet søppel. Men det er fremdeles et stykke igjen her, sier hun, og legger til:

– Om folk leser instruksjonene på sekkene nøye, og følger dem, så hjelper det oss veldig. Da kan vi gjenvinne enda mer, og får en ordentlig god miljøinnsats!

Liker variert arbeid

De ansatte ved ASVO synes det er kjekt å kunne reise på sosiale turer og bli bedre kjent. Samtidig trives de også godt på jobb i lokalene på Kulen.

– Jeg liker at det er variert arbeid her, jeg slår gress, leverer ved, sorterer, og mye annet, sier John André, som begynte i jobben ved ASVO i mai i år.

– Det kan være litt travelt her av og til, sier Gunnlaug, som jobber på kjøkkenet.

Men hun synes det er bedre enn å kjede seg på jobb.

Guro (t.v.), Gunnlaug, Bjarne, John André, Betty og Linn likar seg på arbeidsplassen. Her er de i kantina på Kulen.

Bjarne jobber stort sett med garn og trives godt med det.

– Det kan både være til små og store båter, og noen ganger må de ha det fort. Men det klarer vi, sier han.

– Det er mye garn som skal gjennom hendene. Og det er veldig spesialisert også, en jobb en må være nøyaktig i, for hvert garn skal tilpasses den spesifikke båten. Arbeidsforholdene kan faktiske være ganske krevende her. For såkalte «enkle» jobber finnes ikke lenger, supplerer Betty Hessevik.

ASVO Måløy har per i dag 25 varig tilrettelagte arbeidsplasser og 5 praksisplasser. Det er i tillegg ni ordinært ansatte. Bedriften omsatte for 8.586.000 kroner i 2015, omtrent på nivå med året før. De oppnådde et resultat før skatt på 394.000 kroner, litt ned fra 488.000 kroner året før.