På Bryggja holder Vågsøys eneste 4H-klubb til. Tilbudet er åpent for hele kommunen, understreker medlemmene.

– De fleste av medlemmene våre er fra Bryggja, men vi har også noen fra Måløy og Deknepollen, forteller Rakel Sørhaug, leder i Bryggja 4H.

Hun kunne gjerne tenkt seg å få med flere medlemmer fra hele kommunen i klubben.

– Det er åpent for alle, understreker hun.

Høstfesten

Førstkommende søndag skal Bryggja 4H ha sin årlige høstfest, et arrangement som både har blitt en tradisjon og et høydepunkt gjennom året.

På høstfesten skal de blant annet vise fram et skuespill, noe som er helt nytt for 4H-gruppa.

– Vi har hatt mindre skuespill før, men ikke noe som er såpass stort som dette, forteller Sørhaug.Hun understreker at høstfesten er åpen for alle, og at det kan være en fin mulighet for folk til å se hva gruppa driver med gjennom året.På høstfesten skal de 31 medlemmene i Bryggja 4H også vise fram de ulike prosjektene de har jobbet med gjennom året.

Medlemmene varierer i alder fra rundt 10 til 18 år, og alle jobber med ulike prosjekter som skal godkjennes av en jury under høstfesten.

– Prosjektene kan handle om alt fra matlaging til fiske, friluftsliv og fotografering, forteller Sørhaug.Klubbrådgiver Vigdis Hopland forteller at alle 4H-medlemmene velger ut hvert sitt prosjekt, og at de jobber mye med dette gjennom året.

– Det er mye praksis, og så noterer man det man gjør underveis, legger Sørhaug til.

Under høstfesten blir også 4H-plaketter delt ut. I år er det ingen som kvalifiserer til plaketter i Bryggja 4H, men neste år er det imidlertid flere som kan få motta plakettene. Hopland beskriver plakettene som et slags vitnemål på at man har gjennomført minst sju år i 4H.

Godt samhold

Leder Rakel Sørhaug roser samholdet i Bryggja 4H, og forteller at man i tillegg til det sosiale også lærer mange nyttige kunnskaper som man kan ta med seg videre i livet.

– Jeg hadde aldri lært om budsjett og regnskap hvis ikke det hadde vært for 4H, sier Sørhaug.

– Man får også øve seg på å holde presentasjoner foran folk, og det gjør at det blir enklere å holde presentasjoner på skolen, legger Amanda Hopland Erviksæter til, som også sitter i styret i Bryggja 4H.

Jentene skryter også av alle opplevelsene de har fått gjennom 4H.

De har for eksempel fått muligheten til å dra på sommerleir både forskjellige steder i Sogn og Fjordane, Norge og i Norden.

– Det er veldig sosialt, sier Tone Hessevik, som også sitter i 4H-styret på Bryggja.

Aktiviteter i nærmiljøet

Hilde Sværen i 4H Sogn og Fjordane forteller at de lokale klubbene har en viktig jobb med å arrangere aktiviteter for ungdom i sitt nærmiljø.

– Det er viktig at det skjer noe der man bor, legger Sværen til.Hun forteller også at ungdommer som er med i 4H lærer seg mye om å ta ansvar i tidlig alder.

– Det er 4H-medlemmene selv som styrer i klubbene. Det er medlemmene selv som bestemmer, og de kan være fra 10 til 19 år gamle. Så man får mye ansvar, og tar mye ansvar. Det er ungdommene som selv er ledere, kasserere og sekretærer, understreker Sværen.

– De får trening i å ta ansvar. Og jeg tror de føler et ansvar for egen fritid og fritidsaktivitetene i nærmiljøet, legger hun til.