Etter et magert innsamlingsbeløp i 2015 gikk Selje kommune bredt ut for å prøve å sikre et bedre resultat under årets TV-aksjon. Planen ble vellykket.

Til sammen fikk Selje kommune inn nærmere 130.000 kroner under årets TV-aksjon, sammenlignet med kun 94.908 kroner i fjor. Målet var imidlertid å slå rekordåret 2014, da kommunen fikk inn hele 137.578 kroner.

– Det ble ingen rekord i år, men vi fikk inn mer enn i fjor, og det er bra, forteller Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) om innsamlingsaksjonen, der midlene går til Røde Kors.

Han satt i komiteen for TV-aksjonen i kommunen, og var en av dem som tok initiativ til å gå større ut på forhånd, i håp om et rekordbeløp til slutt.

– Vi så i fjor at vi kom ut veldig dårlig under innsamlingsaksjonen, og vi ønsket derfor å løfte den, forteller Osdal.

En konsert fullspekket med lokale artister, giverstafett blant bedriftene og den tradisjonelle innsamlingen gjennom bøssebærere ble resultatet.

Selje-ordføreren snakker varmt om fredagens konsert og forteller at både publikum og de lokale artistene er strålende fornøyde med hvordan det gikk. Han er imidlertid skuffet over at ikke flere av innbyggerne i kommunen tok turen til Samfunnshuset for å få med seg konserten fredag.

– Det var en fantastisk konsert med mange dyktige artister, men det var kun 50 betalende i publikum. Det er plass til 200 der, forteller Selje-ordføreren.

Det andre nye tiltaket som ble iverksatt under årets innsamlingsaksjon, bedriftsstafetten, ble heller ingen slager blant innbyggerne i kommunen.

– Jeg tror det bare var et par bedrifter som ble med, sier Osdal og legger til:

– Det var dårlig oppslutning rundt begge de to nye tiltakene. Men givergleden blant innbyggerne var kjempeflott.

Han er usikker på hva som kan være grunnen til den lave oppslutningen, både rundt konserten fredag og giverstafetten blant bedriftene i kommunen.

– Vi vet ikke hva som er grunnen, men det kan kanskje ha litt med markedsføringen å gjøre, avslutter Osdal.

Vågsøy på bunn i fylket

I oversikten over innsamlede midler per innbygger under årets TV-aksjon ligger Vågsøy kommune på bunn i fylket, mens Bremanger kommer best ut.

I gjennomsnitt ga hver innbygger i Vågsøy 37,77 kroner til TV-aksjonen, der de innsamlede midlene går til Røde Kors. Med dette beløpet kommer kommunen dårligst ut i Sogn og Fjordane.

Blant kommunene i Fjordenes Tidende sitt dekningsområdet er det Vanylven som kommer best ut hvis man ser på innsamlede midler per innbygger, der resultatet ble 53,39 kroner.

Selje fikk et resultat på 46,75 kroner, Eid står med 48,75 og Bremanger med 53,26 kroner. Basert på totalbeløp er det Eid kommune som kommer best ut, med et resultat på rundt 293.000 kroner.

Vågsøy følger med rundt 228.000 kroner, Bremanger med rundt 204.000 kroner og Selje med nærmere 130.000 kroner. Vanylven samlet inn rundt 173.000 kroner.

Blant disse kom det inn rundt 4.000 kroner som barnehager og skoler i kommunen hadde samlet inn. Det største bedriftsbidraget kommer fra Paneda AS i Selje, som gikk inn med 5.000 kroner. Eid er listet med det største kommunale bidraget, som var på over 18.000 kroner.

Samlet inn mest i landet per innbygger

Sogn og Fjordane er det fylket i landet som samlet inn mest penger per innbygger.

Det skriver Røde Kors Sogn og Fjordane i en pressemelding.

– Jeg er både rørt, stolt og takknemlig, sier Arve Sandal, som er Sogn og Fjordane Røde Kors sin representant i Fylkesaksjonskomiteen for TV-aksjonen 2016.Med et resultat på mer enn 52 kroner per innbygger er Sogn og Fjordane som nevnt det fylket som gjør det best i TV-aksjonen.

– Det store engasjementet med arrangement, stands og ikke minst nok bøssebærere til alle hus forløste givergleden i fylket. Jeg vil takke hver og en for bidraget de har gitt til mennesker fanget av krig og konflikt, sier Sandal.

– Innsamlingsresultatet viser at folk anerkjenner vårt arbeid, også utenfor landegrensene, sier Sandal i pressemeldingen.