I helga feiret Leikanger kyrkje 150 år. Tidligere kirketjener Helge Borgund har passet på og stelt den i 32 av disse årene.

For 150 siden fikk nordsida av Selje kommune sin første kirke for Leikanger og bygdene rundt. Etter at en lovendring krevde at Selje-bygda måtte ha større kirke, ble den gamle kirka fraktet over fjellet og plassert på hellig grunn i 1866.

Ett og et halvt århundres historie ble derfor i helga markert på Stadlandet og i kirka der prester har kommet og prester har gått. En som har holdt fortet i 32 år er tidligere kirkeverge og altmuligmann Helge Borgund.

– Jeg startet som graver og kirkegårdsarbeider før jeg tok over som kirkeverge de siste tjue årene, forteller Borgund som ble pensjonist for to år siden.

Men den blide mannen er fortsatt et vanlig syn i de lokale kirkene.

– Nå jobber jeg som kirketjener på timebasis, samt litt som avløser, konsulent og hjelper, så litt arbeid er det. Jeg regner ikke med at de blir kvitt meg helt enda, ler han.

Feiring

I helga ble kirka behørig feiret med kirkekonsert, festgudstjeneste og kirkekaffe. Til jubileet kom også tre tidligere prester for Selje-kirkene i tillegg til nåværende prest Kari Leine Balog og prost Rolf Schanke Eikum.

Borgund har jobbet med dem alle. Totalt fire prester, to proster og tre biskoper har han hatt kjennskap til i løpet av karrieren som kirkeverge, en av de eldste norske profesjoner, allerede nevnt i Frostatingsloven i 1150.

En kirkeverge fungerer som daglig leder i det kirkelige fellesrådet, men i en liten kommune som Selje har det vært mer å henge fingrene i en reint kontorarbeid.

– Jeg har fungert mer som en vaktmester, for på små plasser må en være fleksibel og trå til der det er behov. Kirkeverger stikker seg sjelden fram. Men uten å ha noen til å sette på varmen, låse opp dører og tilrettelegge hadde det vært triste dager for prest og menighet.

– Jeg som person har ikke vært viktigere enn andre, men det er klart at det er en viktig jobb, sier Borgund ydmykt.

Det er i alle fall ikke til å stikke under en stol – eller kirkebenk – at betydningen av Helge Borgund og alle de andre ansatte i kirkene sin innsats har vært stor – både for 150-årsjubilanten Leikanger kyrkje, men også de andre kirkene i Selje kommune.