Året var 1985. Atle Bjørlykke Teige hadde nylig flyttet til Bergen for å studere. Målet var en jobb innen fiskerinæringen.

Så kom kvelden som skulle vise seg å endre fremtiden til den unge måløyværingen. En sen kveld kom han over et flott, hvitt bygg med høy musikk og feststemte mennesker. Teige ville selvsag bli med på festen.

– Det er åpningsfest for inviterte, var svaret fra dørvakten.

Teige måtte snu, men ga ikke opp. Dagen etter var han tilbake hos stedet som het Café Opera, og som i årene siden har blitt et av Bergens landemerker. Nå har Engen Gruppen drevet den populære kafeen og utestedet i 32 år.

– Da jeg først fikk komme inn så ble jeg bare værende, humrer han.

Fra ett til snart åtte

Teige og Engen Gruppen har med årene opparbeidet seg en liste med syv populære utesteder i Bergen, og stadig flere er på vei. På nyåret åpner de sin åttende bar, en teaterbar i kjelleren hos Den Nationale Scene.

– Oppgaven min er å starte opp utestedene og drive dem frem til de har kommet seg på beina. Så går jeg videre til neste prosjekt, sier han.

– Kundene skal alltid føle seg velkomne og satt pris på. Og så skal det være kvalitet i alt. Når vi starter opp utestedene, regner vi med at det tar tid å jobbe seg opp, forteller Teige og påpeker at det er viktig for dem å ikke lage en kjede med kopier.

– Heller en serie med unike steder. Vi sier internt at det er vi som gjør Bergen hyggeligere.

Reflekterer hjemstedet

Med jobb i utelivsbransjen må Teige se langt etter en åtte til fire-arbeidstid.

– Men det går helt fint. En blir ikke rik av å drive utested. Bransjen er tøff, men jeg trives veldig godt, smiler han og trekker frem det sosiale livet, kulturopplevelsene, dynamikken og det at det alltid skjer noe, som de store fordelene.

Av de syv utestedene og restaurantene Engen Gruppen står bak, er det Pingvinen som står Atle aller nærmest hjertet, spesielt når han har hjemlengsel.

– Det er som å komme hjem igjen til mamma og pappa, smiler måløyværingen, som forteller at han ønsket at Pingvinen skulle reflektere hjemstedet sitt under oppveksten på 70-tallet med god vestlandsmat og hjemmekoselig interiør.

– Det er ofte måløyværinger her, forteller han fornøyd.

Ofte tar nordfjordinger kontakt med Teige for å ha konserter og andre arrangement på utestedene til Engen Gruppen. Det er han fornøyd med.

Savnet etter Måløy

Selv om Teige stortrives i Bergen, medgir han at savnet etter Måløy er stort.

– Å, jeg savner Måløy! Selv om foreldrene mine har gått bort, har jeg og søsteren min beholdt huset i Gate 6.

– Jeg opprettet faktisk et firma med adresse i Måløy for mange år siden for å være der om noe plutselig skjedde. Det er mye en kan gjøre i Måløy og det gleder meg å se det yrende kulturlivet i Nordfjord, sier han og legger til:

– Men det er nok restauranter i Måløy per nå. Samtidig er det veldig mye en kan gjøre i Måløy og Nordfjord. En vet aldri hva som skjer. Kommer det interessante muligheter, så er vi der!