I flere år har kunstelevene ved Vågsøy kulturskole nemlig fått muligheten til å være med til «Kunstøya» i Rimstaddalen, et utendørs klasserom der det kun er fantasien som setter grenser for hva som kan bli forvandlet til kunst.

Det er lærer Gerd Endestad som har tatt initiativ til å introdusere denne kunstformen for elevene på kulturskolen. Læreren sier hun tror prosjektet er nokså unikt for kulturskoler på størrelse med den i Vågsøy.

– Jeg tror det er ganske få kulturskoler som tilbyr dette. Det er jo litt opp til læreren hva man velger å fokusere på. Jeg har valgt dette fordi det er noe som ligger nært mitt eget hjerte. Jeg synes det er fint å bruke naturen når man skal lage kunst, forteller Endestad.

Elevene bruker trær, steiner, mose, busker og andre vekster som utgangspunkt når de skal lage utekunsten. Med garn og akvarellmaling gir elevene gjenstandene et nytt og kunstnerisk utseende.

– Vi tar selvsagt hensyn til naturen når vi gjør dette. Vi bruker for eksempel ikke plast, spiker eller metalltråder. Vi maler kun på små steiner og trær, og gjør ikke noen altfor store inngrep, sier læreren, som selv er en av grunneierne i området.

Timene på Kunstøya er bygget opp slik at elevene først tar seg en runde i området for å utforske hva de kan lage kunst av.

– Ta dere en runde og se hva som er her. Vi kan bruke hele øya og landskapet som er her, sier læreren til gruppen med kulturskoleelever som har tatt turen til det levende klasserommet i Rimstaddalen.

Elevene er raske med å utforske øya, og det tar ikke mange minuttene før de har funnet gjenstander som de vil forvandle. I strålende vær og flotte omgivelser får de boltre seg i naturen, der de finner alt fra spennende treroter til steiner med uvanlige former. Tiden går fort når elevene får leke seg på Kunstøya.

– Jeg synes det er veldig kjekt å være her fordi vi får komme oss ut av klasserommet. Her er det ikke like mange begrensninger som det er inne i et klasserom, sier elev Elias Anders Morken.

Det er medelevene Malene B. Skoglund og Emma Osk Baldursdottir enige i.

– Vi har flere muligheter her. Jeg synes det er spennende å komme hit, for vi er ikke her så ofte. Det er kjedelig å være inne hele tiden, sier Emma.

Blir utfordret

Lærer Gerd Endestad sier hun tror elevene liker seg såpass godt på Kunstøya fordi det ikke er så store forventninger knyttet til det de skal lage.

– Det kan føles som en lek, men det er en kunstform som heter «Land art». Elevene blir utfordret på det å bruke fantasien og materialer som er i naturen i det området man er i. Det fine er at man finner tilsynelatende verdiløse gjenstander i naturen, og gjør dem om til noe meningsfullt, forteller hun.

Alt som blir laget på Kunstøya blir stående der, slik at forbipasserende kan se det.

– Jeg har vurdert å flytte prosjektet til et mer sentralt område, slik at det blir tilgjengelig for flere, sier Endestad.

Foreløpig kommer utekunstprosjektene til å fortsette med å være i Rimstaddalen, og Endestad ser fram til å ta med flere elever til naturperla for å lage kunst.