Fiskekaker med røykt hyse og ramsløk
Dette treng du:
700 g fiskefilet av hyse
100 g røykt hyse i småterningar
2 ts. salt
1 egg
2 ms potetmjøl
2 dl mjølk
2 dl fløyte
½ ts. pepar
2 ts. ramsløk, finkutta eller puré frå glas
Slik lagar du fiskekakene:
Pass på at alle ingrediensane er kalde. Skjer fisken i bitar og køyr den i ei kjøkkenmaskin saman med salt. Tilsett potetmjøl og egg, spe med kald mjølk og fløyte. Ha i krydder og ramsløk. Elt saman. Ha i terningar med røykt hyse for hand. Steik fiskekakene i olje/smør til dei får ei fin steikeskorpe. Ettersteik i omnen i 5 minutt ved 175 °C.
Kvit saus:
30 g smør
30 g mjøl
½ l mjølk
Salt og pepar
Smelt smøret og bland inn mjølet, fres dette til det får ein lys farge. Spe i mjølka mens du rører godt. Kok opp sausen i 10 minutt før du smakar til med salt og pepar. Bland ferdig kokte rotgrønsaker i sausen før servering.
Tips: Prøv hysekake som fiskeburger, med burgerbrød, krema råkostsalat og steikte potetbåtar, eller server med stua rotgrønsaker, poteter og kvit saus.
Salat med panerte torskekjakar
Dette treng du:
700–800 g torskekjakar
3 dl pankomjøl, eller strøkavring
2 egg
Slik lagar du torskekjakane:
Kjakane er reint beinfritt fiskekjøt, som kan minne litt om skaldyr i konsistensen. Vi reknar om lag 180 gram på ein vaksen person. Start med å skylje kjakane i kaldt vatn og tørk dei med kjøkenpapir. Nokre av kjakane kan ha ei kvit hinne hengande att, desse kan du skjære vekk. Legg kjakane i grovt salt i ti minutt, før du skyl dei på nytt, og tørk dei med kjøkenpapir.
Panering: Visp egga lett i ein bolle. Ha mjøl i ein annan bolle, og pankomjøl eller strøkavring i ein tredje. Dypp kjakane i mjøl, så i egg og til slutt i panko. Klapp lett på kjakane slik at paneringa sit godt på. Legg dei klare på eit brett med bakepapir. Smelt smør og litt olje i ei god romsleg panne på litt over middels varme. Steik kjakane 3–4 minutt på kvar side. Server kjakane med salat, ønska dressing og gode grønsaker
Fiskesuppe
Dette treng du (8 personar):
2 sjalottløk
800 g fiskefilet, utan skinn og bein
180 g smør
180 g mjøl
3 l fiskekraft (sjå oppskrift under)
2 dl crème fraîche
2 dl fløyte
3 gulrøter
4 sellerirotskiver
1 purreløk i strimlar
2 dl pilla reker
Salt, pepar og litt sukker
Kvitvinseddik til smak
Slik lagar du fiskesuppa:
Fres finhakka løk i smør til den er blank. Rør inn kveitemjøl og spe med varm fiskekraft. Kok i 10 minutt. Tilsett crème fraîche og fløyte, kok opp og la suppa trekke utan lok i 10 minutt. Tilsett fisk i terningar og grønsakene som er kutta i strimlar, kok opp, smak til med salt, pepar, kvitvinseddik og sukker. Dryss over reker og finhakka purreløk før servering.
Fiskekraft
Dette treng du:
2 kg fiskeavskjer
1/4 purre + 1/2 løk
30 g sellerirot
1 stk. laurbærblad
1 ts. heil sort pepar + 2 ss salt
Vatn
Slik lagar du fiskekraft:
Skyl fiskeavskjeret/fisken godt. Fjern blodrand og gjeller. Skyl grønsakene og del dei i store bitar. Legg fisk, grønsaker, laurbærblad, salt og pepar i ei kasserolle, og fyll deretter med kaldt vatn til det så vidt dekker. Kok opp og la det stå å trekke i 20–30 minutt. Fjern skum som dannar seg på toppen. Sil krafta. Ønskjer du ein kraftigare smak på krafta, eller at den tek mindre plass i fryseboksen, kan ein koke den inn. Det vil seie at du lar krafta fosskoke til mengda er halvert.
Tips: Denne fiskekrafta kan du bruke til all type kvitfisk.