For de to gav dette mersmak.

– Det er kjempekjekt her! Og mye å finne på. Vi har nettopp skutt med pil og bue, forteller Hedda Margrethe, som sammen med Håkon Andreas Haugland ikke utelukker at de vil bli å se i lignende kostyme som Knut Roger Leivdal i Nordfjord Vikinglag hadde på da avisa kom på besøk.

– Det er en ny interesse jeg fikk da jeg flytta hit. Tidligere drev jeg en japansk sverdskole i Kristiansand, som jeg forøvrig også underviser i en dag i uken på folkehøgskolen her på Nordfjordeid. Men selv om vikingene også drev med sverdkamp, er det mest håndverk og trearbeid som interesserer nå, forklarer Leivdal.

Parade i Eidsgata

Mens folk koste seg i høstsola i Eidsgata, ble plutselig freden brutt da en horde av syngende vikinger inntok bygda. Flere vikinglag fra ulike steder i Norge hadde nemlig slått leir utenfor sentrum, og satte med det sitt prek på bygdebildet med autentiske drakter og våpen.

Vikingene gjorde seg bemerket under Eidamessa som gikk av stabelen torsdag til søndag forrige uke. Her er Vikingparaden lørdag.

Det relativt nystartede Nordfjord vikinglag stilte med to telt på vikingcampen.

– Vi har rundt 25 støttemedlemmer i laget, og en indre kjerne på omtrent ti personer, forklarer leder i laget Leela Anita Kjørvik.

– Grunnen til at det ikke er flere enn det, er at om du går inn for å være aktiv, så er det en veldig tidkrevende hobby. Du må være veldig interessert, og det tar mye tid fordi du hele tiden har lyst til å lære nye ting, det bare baller på seg, ler Kjørvik før hun haster videre.

Var usikker før helga

Flere hundre besøkende fra hele regionen benyttet seg av de mange tilbudene under helgas Eidamesse. I strålende solskinn og med temperaturer opp under tjuetallet, fikk gjester og arrangører en ramme rundt Eidamessa som de bare kunne ha drømt om.

Aron Jensen, Fredrik Navelsaker og John Einar Myklebust viste fram helgens kost.

– Jeg synes at det gikk ganske bra. Det var i alle fall et yrende liv på lørdagen, det var da jeg hadde tid og mulighet til å gå ut for å sjekke livet selv, forteller Kristin Rødven Eide som sitter i styret i Nordfjordeid Senter AS som er arrangøren av Eidamessa.

Eide innrømmer at det i forkant av helga var litt usikkerhet om hvorvidt det var smart å legge messa til samme helga som det var oktoberfest i Stryn.

– Vi kom fram til at vi kunne ha det den samme helga. Det er fordi at vi satser på en annen type klientell. Vi satser mer på barnefamilier og barn, og det at Eidamessa skal være en trygg, god og lærerik opplevelse for det unge, og det tror jeg at det ble, forteller Eide.

Oskar Ottesen hadde fått seg både brannmannshjelm og ballong. Her sammen med mamma Laura Bjørlykke.

Hun merker også at temaet for Eidamessa de senere årene mer og mer har gått over til å bli en vikingmesse, noe hun ikke nødvendigvis ser på som en dum ting.

– Da vi gikk gjennom sentrum hørte vi barn som ropte på vikinger hele tiden, og med tanke på at vi nå har fått en vikinglinje på Fjordane folkehøgskole, samt at Sagastad er under bygging, så er dette temaet noe som vi bør ta vare på videre. Om det blir på Eidamessa eller som noe eget, det vet vi ikke. Det må vi diskutere med handelsstanden, avslutter Kristin Rødven Eide i Nordfjordeid Senter AS.

Sunniva Flaaten Brekke var en av flere lokale artister som opptrådte på scenen i Eidsgata.