– Konseptet er færre gjester som tilbringer flere dager av gangen på fyret, forteller Vick.

Den tyske gründeren kom til Norge og Kråkenes fyr i 1997. Da hadde hennes daværende ektemann Thomas Bickhardt drevet fyret i fire år. Vick ble med på prosjektet, og siden den gang har turistattraksjonen helt ytterst ved havgapet i Vågsøy gått gjennom flere ulike faser.

Det var særlig etter Fyrkafeen åpnet i 2000 at turistene begynte å strømme til.

– Det var en pangstart, og Kråkenes fyr ble etter hvert et veldig populært turistmål. Fra å være en liten tomannsbedrift, vokste vi til å ha en bemanning på fem personer i sommersesongene, forteller Vick om gründereventyret på det stormutsatte fyret ved Stadhavet.

Færre turister

Hun ser tilbake på glansdagene på fyret som en veldig morsom periode, samtidig som det var utfordrende. Den store økningen i turisme var ikke utelukkende positiv.

– Vi måtte betjene oppimot 10.000 gjester per år. Og jo flere gjester som kom, jo mindre lønnsomt ble det på grunn av høyere driftsutgifter, påpeker Vick.

Det førte til at hun i 2010 la ned Fyrkafeen og utviklet konseptet «SlowTur». Det innebærer at hun leier ut fyret til overnatting i flere døgn om gangen, samtidig som hun tilbyr «HavpustMeditasjon» og avspenningsmassasje.

– Ideen er at gjestene skal falle til ro på fyret, nyte den flotte naturen og oppleve en dyp rekreasjon, forklarer Vick.

Det nye konseptet førte til færre gjester som tilbrakte mer tid på fyret, og som la igjen mer penger. Det har vært en suksess, både for driftens lønnsomhet og for gjestenes opplevelse.

– Gjestene har aldri vært mer fornøyde og jeg klarer å leve av det, konstaterer Vick og legger til:

– Siden 2010 har det gått oppover på inntektssiden, og 2017 har vært et av mine beste år, med over 700 overnattingsdøgn og superkoselige gjester som stort sett vil komme tilbake alle sammen.

– Inspirerende

Det var reiselivssatsingen i Selje rundt 2000-tallet som fikk Bettina Vick til å slå seg ned i bygda.

– Jeg har lyst til å rose Gerd Kjellaug og Harald Berge, Doris og Jan Hammersvik, Kjell Stig Amdam og hans daværende kone. Det er tre par fra Selje som var inspirerende innenfor reiseliv i årene rundt 2000, og som faktisk fikk oss til å flytte til Selje etterhvert, forteller Vick.

Her er Bettina Vick (andre f.h.) avbildet under et møte om reiselivet på Furebuda for et par år siden.

I dag er det også mye inspirerende og spennende som skjer innenfor reiselivet i kommunen, mener hun. Det er også mange kvinner som står på for å skape noe lokalt.

– Det er mange kvinner som arbeider og jeg føler at det er et veldig positiv klima, konstaterer Kråkenes fyr-gründeren.

Bettina Vick er med i Kvinner ved havet, en nettverks- og gründergruppe for kvinner.

Gruppen består av fire kvinnelige virksomheter innenfor reiseliv og helsetjenester. Visjonen til gruppen er at de gjennom samarbeid skal hjelpe hverandre med å vokse fram.

– Vi fremstår som en engasjert, dynamisk og samfunnsansvarlig gruppe fra distriktet, sier Vick.

Bettina Vick (i blått) har lenge stått i bresjen for gründervirksomhet i distriktet. Her fra en samling på Kråkenes fyr.

Tidligere i høst hadde de et arrangement på Stad som var svært vellykket. Fjordenes Tidende har tidligere omtalt arrangementet, der det var flere aktører med.

Kvinner ved havet består av Stadt Naturguiding, Slowtur på Kråkenes Fyr og InnerLife terapi, Stadt Kraniosakralterapi og Stadt Akupunktur.