- Det er utrolig kjekt når det kommer så mange, sier Ien Klaver, en av ildsjelene bak Operautstillingen på Kulturhuset Gamlebanken i Eid.

Folk står tett langs veggene og ut i gangen, i det hovedrolleinnehaver fra aktuelle Søner av sola, Trond Gudevold, synger inn utstillingen og spiller klarinett, med Olga Pavlova på piano. Mange gjester har pyntet seg. Det er musserende i glassene. Smilene og applausen sitter løst.

Etter nesten en uke med frivillig kveldsjobbing, er lokalet klargjort for billedkunst av Jone Skjensvold, fra Drage på Stadlandet, og tromsøværingen Kari Rindahl Endresen. De ærverdige tømmerveggene i Gamlebanken er lyssatt med kunst på høyt nivå.

Store kontraster

Styreleder og gallerist Arve Espe er fornøyd.

- Vi er opptatt av at det skal være variasjon og forskjellige uttrykk. Målet er å være et samlingspunkt, der alle skal føle seg velkommen, forklarer Espe.

Han håper flere kunstinteresserte stikker innom og ser med egne øyne, når utstillingen først er på plass.

Rindahl Endresen er akvarellmaler og grafiker, med landskapsbilder og miljøer fra Nord-Norge. Skjensvold har en moderne stil. Han bruker en rekke teknikker i sin kunst, fra forskjellige former for trykk, oljemaling til installasjoner og fotografi. Ulikheter til tross, kunstnerne har åpenbart en felles interesse for lys.

Espe forteller at han ble imponert da han oppdaget hvor mye erfaring Skjensvold har som kunstner, og er sikker på at vi kommer til å høre mer fra han.

- Det er helt konge for oss å ha så etablerte kunstnere her.

Han gleder seg også til å møte Rindahl Endresen til uka, som blant annet stiller ut en akvarell, spesiallaget for Opera Nordfjord 2014.

Overraskede naboer fra Drage

Skjensvold er tilstede på åpningen. Han har allerede solgt noen bilder i forbindelse med utstillingen.

- Det er veldig ålreit å stille ut i Eid. Et knutepunkt i vårt område. De inviterte, smiler han lurt.

Selv har Skjensvold invitert med naboer fra Drage. De visste at han er kunstner, men har ikke hatt anledning til se arbeidene hans før nå.

- Jeg ble overrasket! Jeg har aldri sett noe lignende... Han har gjort så mye forskjellig, og har holdt på så lenge. Hatt statsstipend, bodd i Oslo og Iran, sier nabo Per Wennberg.

- Teppet var veldig spesielt, mener nabo Harry Tunheim. Han viser til det symbolrike, persiske teppet på 300x192 cm, som det tok tre år å tegne, og ett år å håndknytte.

Etter at Skjensvold flyttet til Stad har den lokale naturen blitt en del av kunsten hans. Naboene kjenner seg godt igjen i motivene.

- Vi ser jo også dette hver dag. Forskjellen er at han bruker kamera og jobber med det. Vi andre går bare videre, reflekterer Wennberg.