Dette debattinnlegget sto på trykk i mandagens papirutgave av Fjordenes Tidende og er skrevet av Harald Bjarne Hellesen, Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin.

Ønsker du å delta i debatten? Send din mening til fjt@fjt.no.

I forslaget til ny akuttforskrift framkommer det at legevaktene skal organisere seg slik at lege kan rykke ut i akutte tilfeller, når det er nødvendig. Dette vil gjelde hele døgnet, også etter kl. 16. Det vil også gjelde dersom hendelsene skjer for eksempel i Selje.

Statlige myndigheter har gitt signaler som tyder på at akuttforskriften blir endelig vedtatt 1. februar 2015. Dersom forskriften blir stående slik, må legen på vakt i Eid ha en reell mulighet til å rykke ut til hele legevaktsområdet ved akutte, livstruende tilstander.

Med én lege på vakt, så kan det bety at legen blir borte fra legevaktssentralen i flere timer.

Det er heller ikke signaler fra statlige myndigheter om at det er ønskelig å erstatte legevaktslege i sin helhet med annet helsepersonell ved akutt sykdom og skade. Ofte vil legevaktslegen som tar i mot melding fra AMK-sentralen om en syk pasient ikke være sikker på hvor alvorlig tilstanden er.

Det kreves mye medisinsk kunnskap for å gjøre vurderinger knyttet til dette. Om det er faglig, etisk og økonomisk rett å frakte eldre og syke mennesker til legevakten i Eid for å gjøre undersøkelser for å avklare om det er en alvorlig tilstand, er noe som legevaktslegen trolig daglig må ta stilling til.

Jeg deler kommuneoverlege Inselseth sin bekymring når det gjelder behovet for å holde på og skaffe leger til distriktet. De kommunene som klarer å legge til rette for gode arbeidsforhold for allmennlegene vil dra nytte av dette, tror jeg, både med at de får gode tjenester på dagtid og at det samtidig vil være mulig å ha tilstrekkelig med leger til å kunne være bakvakt dersom det er behov for at pasienter trenger rask hjelp.

Allmennlege Ole Bergstrand i Skåne har nylig laget en rapport med oppsummering av forskning som forsøker å svare på spørsmålet: «Hvordan beholder man og lokker leger til primærhelsetjenesten?» . Den tror jeg er nyttig lesning for alle som skal planlegge framtidens helsetjeneste i kommunene.

Jeg vil avslutte med å dele en refleksjon som bygger på at jeg selv har hatt behov for akutt legehjelp og fordi jeg har jobbet som legevakt siden 1997:

Helsevesenet er til for pasientene, og det er måten vi klarer å organisere gode tjenester til de sykeste og svakeste av oss, som vil være selve kjernen i dette arbeidet.

Lik tilgang til helsetjenester er en meget viktig verdi, også i framtiden.