Høyre og Venstre kjempet hardt for å få et vedtak på kontraktsinngåelse om ny skole i formannskapet i Vågsøy torsdag. Men samarbeidskameratene Ap, Frp, Sp og Tvpl. mente de trengte mer tid, og fikk gjennom en utsettelse med et knapt flertall.

Nå blir det i første omgang to nye måneder å vente på en avgjørelse. Saken ble utsatt til etter budsjettbehandlingen i desember.

Oppisjonen er svært skuffet over kollegene i formannskapet.

- Vi oppfattet det som om de hadde bestemt seg før vi gikk inn i møtet. Vi brukte unødvendig mye tid på dette. Det var et spill for galleriet, sier Morten Hagen (H) til Fjordenes Tidende etter møtet.

Han er også oppbrakt over at formannskapet i saken rett før ungdomsskole-saken hadde vedtatt økonomiplan og budsjett for 2015, der saken om investering i ny ungdomsskole ligger inne.

- Men så kommer det stadig nye utsettelser og det er alltid noe nytt som må utredes, mener de. Det er skuffende at vi ikke kunne komme til en konklusjon i denne saken som vi har jobbet med i flere år, sier han.

- Og det får jo økonomiske konsekvenser. Tilbudet fra Skanska går ut 30. oktober, sier Edvard Iversen (V).

Ny lokaliseringsdebatt

Anett Berg  (H) mener det hele virker som om flere parti nå ad omveier prøver å få til en ny lokaliseringsdebatt.

- Det er flere parti i flertallskonstellasjonen som ønsker skolen et annet sted. Men da bryter de i tilfelle med et flertallsvedtak på skole på Gotteberg, og de vil måtte sette i gang nye, lange utredninger. Modulskolen som elevene skal flytte inn i har begrenset tid, den kan stå i 2,5 år, sier Morten Hagen, som mener at en av respekt for lærere, elever og framtidige elever ikke kan utsette dette lenger.

Han synes det er uheldig at flere av partiene som han formulerer det «skapte stor usikkerhet rundt videre framdrift av ungdomsskolesaken i valgkampen» nå har dannet et flertall som kan bidra til at en ikke får landet en viktig sak for Vågsøy.

- Vi håper ordføreren kan ta tak i dette. Hun har mulighet til å ta dette opp i kommunestyret uavhengig av om det er vedtatt en utsettelse.

-Jeg skjønner ikke hvorfor vi setter oss i denne posisjonen. Hva mer er det å utrede, spør Therese Sæbøe Strand (H).

Uavklarte spørsmål, mener Ap og Frp

Under møtet var det tydelig at både Ap, Sp, Frp og Tvpl mente at denne saken ikke var ferdigdiskutert. Dette til tross for at det foreligger et flertallsvedtak om ny skole på Gotteberg og en anbudsvinner som de samme politikerne også har valgt å gå videre med.

Frode Kupen (Ap) var opptatt av gymbygget, og at dette ikke var inkludert i byggeprosjektet.

- Jeg vil gjerne vite totalkostnadene for den rehabiliteringen. Bare utvendig arbeid på idrettsbygget tror jeg ikke er det vi ønsker. Jeg lurer derfor på hva vi vil ende opp med av kostnader der, og føler meg ikke komfortabel uten å vite mer om dette.

Dette fikk Kupen støtte på av Hogne Bleie (Frp) som også trakk fram argumentet med en forestående kommunesammenslåing og muligheten for at skolen måtte romme flere elever enn den nå er designet for.

- Jeg er skeptisk til å gå inn i prosjektet. Hvis vi må bygge et nytt bygg, bør vi samlokalisere på Tennebø med andre bygg og annen infrastruktur, sa han.

Einar Midtbø fra Tverrpolitisk trakk fram trafikksikkerheten ved tilkomsten til en skole i Vågsøy, og la ikke skjul på at han syntes Tennebø er en bedre løsning.

Nils Myklebust (Sp) mente det ville være lurt å vente med avgjørelsen om kontrakt til etter budsjettbehandlingen i desember.

Dette ble også vedtaket, med fem mot fire stemmer, etter flere gruppemøter mellom de samarbeidende partiene.