Da datteren ble alvorlig syk, og avhengig av blodoverføring, fikk Torgeir Hole og Stine Janie Falkevik vite at blodbanken var helt tom for blodplatene datteren trengte.

– Hun trengte blodoverføring og blodplateroverføring på grunn av sykdommen, og vi fikk vite at de ikke hadde rett type i blodbanken på Haukeland. Det overrasket meg veldig, og jeg syntes det var rart at et så stort sykehus som Haukeland universitetssykehus ikke hadde det, sier Torgeir Hole fra Vågsøy.

Det er bare 15 prosent som har rhesus negativ, som datteren har.

Var helt uventet

Det var i høst at foreldreparet fikk beskjeden om at datteren var alvorlig syk og avhengig av blodoverføring og blodplater under behandlingen.

Datteren kunne alternativt få type 0, men også denne var blodbanken tom for.

Les også:

– De løste det med å gi feil type blodplater og så medisin slik at det ikke skulle danne seg antistoff. Men dette kom i tillegg til sykdommen for datteren min, og jeg tenkte at det ikke var noe som skulle skje, sier Hole.

Han gikk derfor ut i sosiale medier for generelt å oppfordre om å gi blod og blodplater.

– Det var jo helt uventet at de var tom for blodplatetypen. En tenker at på en så stor plass skal en ha alt som trengs, forteller Hole.

Flere har blitt blodgivere

Etter at datteren ble syk, innså Hole viktigheten av å melde seg som blodgivere og blodplategivere.

– Jeg har aldri gitt blod eller blodplater før, men nå skal jeg absolutt gjøre det. Jeg ser hvor viktig det er. Jeg kjenner at det er noe jeg må gjøre. Jeg har tenkt mye på om det skulle skje noe med familien min, venner eller meg. Man vet aldri når man plutselig skulle trenge blod-overføring eller -blodplater, forteller han til Fjordenes Tidende.

Flere har tatt kontakt med ham etter at han gikk ut offentlig, og fortalt at de nå også selv vil bli blodgivere.

– Det er folk fra hele Vågsøy, Bergen og Oslo. Om jeg klarer å påvirke bare noen få til å gi blod og blodplater, så har jeg gjort en forskjell, sier småbarnsfaren, som sammen med familien bor i Bergen.

Datteren er fremdeles under behandling.

Får ikke nok blodgivere fort nok

Antall blodgivere er i overkant av 100.000, ifølge nettsiden GiBlod. Det er for lite, ifølge organisasjonen.

De skriver at antall blodoverføringer øker i Norge fra år til år, og at sykehusene i landet dermed ikke klarer å få registrert nye givere i samme tempo som økningen i forbruket og frafallet av blodgivere.

Tor Ole Bergan, daglig leder for Røde Kors sitt blodprogram Gi Blod, forteller til Fjordenes Tidende at de for tiden holder på med en kampanje for å få flere til å verve seg som blodgivere.

– Rekordmange har meldt seg i oktober, og vi håper de fleste blir givere og at de har litt tålmodighet med blodbankene som får en stor jobb med å få registrert alle som melder seg, sier han.

Likevel understreker Bergan at Norge trenger flere blodgivere.

– Utrolig mange har meldt seg. Det er vi glade for, for Norge er blant Europas dårligste på dette området, og har en veldig dårlig beredskap. Heldigvis melder mange seg, men vi trenger hele tiden flere, poengterer han.

Røde Kors' blodprogram viser at det hvert år registreres rundt 15.000 nye blodgivere. Samtidig er det et naturlig frafall mellom 15.000-17.000 blodgivere.

Frafallet skyldes naturlige årsaker som alder, sykdom, medisinbruk og lignende.

Organisasjonen skriver videre at siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger.

Ifølge Røde Kors blodprogram kan alle friske mennesker mellom 18 og 60 år melde seg som blodgivere og en kan eventuelt gi blod til fylte 70 år.

Nye blodgivere kan aksepteres inntil 65 års alder etter vurdering av lege, skriver Røde Kors på nettsidene sine.