Formannskapet i Vågsøy er samstemte: De ønsker ikke å bli en del av Møre og Romsdal.

- Jeg oppfatter at det er enighet om at vi er negative til å bytte fylke, sa ordfører Kristin Maurstad (Ap) da hun avsluttet diskusjonen under dagens formannskapsmøte i Vågsøy.

Maurstad møtte nylig representanter ved Måløy vidaregåande skule (MVS) og også de uttrykte klar skepsis mot at en ny kommune bestående av Vågsøy, Selje og Vanylven skal være en del av Møre og Romsdal.

MVS har i dag flere linjer som er fylkesdekkende i Sogn og Fjordane og skolen frykter åpenbart sterkere konkurranse til disse linjene i Møre og Romsdal.

- Måløy vidaregåande skule er den eneste maritime skolen her i fylket. Om vi blir en del av Møre og Romsdal så er de én av fem maritime skoler. Samtidig understreker skolen at de opplever Sogn og Fjordane fylkeskommune som en god eier av den videregående skolen, uttalte Maurstad.

Hun understreket at selv om regjeringen har «luftet tanken» om fritt inntak til de videregående skolene over fylkesgrensene, så er det på ingen måte bestemt.

Hogne Bleie (Frp) mener at størrelsen på kommunene også taler for at vågsøyværingene ikke blir sunnmøringer med det første.

- Det bor vel 3.000 innbyggere i Vanylven og 10.000 i Vågsøy og Selje, så det bør være klart hvem som bør flyttes, sa Bleie.

Einar Midtbø (tverrpolitisk) mener at Sogn og Fjordanes tilgang på kraft også er noe som taler for at Vågsøy bør jobbe for å være en del av Sogn og Fjordane i fremtiden.

Vanylven kommune har gjort det klart at de ønsker å være en del av Møre og Romsdal også i fremtiden.

- Jeg mener det er uheldig at Vanylven sier at det er avgjørende for dem at de blir værende i Møre og Romsdal, sa Hagen, som er enig med sine kollegaer i formannskapet i at Vågsøy bør forbli i Sogn og Fjordane:

- Slik jeg ser det så er det Vågsøy og Selje (av de tre kommunene) som har mest å tape på å bytte fylke.

Vågsøy og Selje skal i dialog med Helse Førde for å avklare eventuelle følger ved å gå ut av Sogn og Fjordane fylke, men flere av Vågsøy-politikerne er allerede nå klare på at også med tanke på helsetilbudet kan være hensiktsmessig å bli i Sogn og Fjordane:

- Det er en amerikareise å dra til St. Olavs Hospital i Trondheim, mens Haukeland kun er en liten båttur unna, sa Morten Hagen.

Saken om fylkestilknytting var kun oppe som en drøftingssak på dagens møte i formannskapet, men signalet fra Vågsøy-politikerne var likevel klart: De vil bli i Sogn og Fjordane.