Nordfjord Havn bytter ut fem av syv medlemmer i havnestyret - inkludert lederen.

Nestleder Sigurd Reksnes fra Eid og Magny H. Myklebust fra Selje er de eneste som fortsetter. Styreleder Stig Rune Oldeide fra Vågsøy erstattes av Elisabeth Elliott - også hun fra Vågsøy.

Fjordenes Tidende har bedt Nordfjord Havn om å få tilsendt referatet fra møtet i havnerådet 18. januar, men har ikke fått oversendt dette da protokollen, ifølge havnedirektør Trond Einar Garshol, mangler én underskrift.

Leder i havnerådet og varaordfører i Vågsøy, Nils Myklebust (Sp), bekrefter at havnerådsrepresentantene fra Vågsøy kommune, som har tre representanter i havnestyret, ikke klarte å samle seg om et fellesforslag.

Myklebust mente at Stig Oldeide burde få fortsette som leder, mens Gro Flølo og Frode Kupen (Ap) skulle utgjøre de øvrige representantene fra Vågsøy.

- Stig Oldeide har gjort en god jobb som leder for styret. Da den forrige styrelederen sa nei til gjenvalg snakket vi med en rekke kandidater og i den intervjurunden utkrystalliserte Stig Oldeide seg som en veldig god kandidat, mener Myklebust.

De to andre havnerådsrepresentantene fra Vågsøy, ordfører Kristin Maurstad (Ap) og Morten Hagen (H), foreslo imidlertid Elisabeth Elliott (H) som leder og Frode Kupen (Ap) og Kristian Skibenes (H) som de øvrige medlemmene.

Ifølge Maurstad fikk Myklebust støtte fra Selje (Gunnar Silden (tverrpol.)) i havnerådet, mens Stryn (vara Torstein Tvinnereim) og Eid (Alfred Bjørlo (V)) støttet forslaget om Elliott-Kupen-Skibenes fra Vågsøy. Gloppen (vara Audun Mundal) ønsket sin egen representant, Solveig Lien Gusdal, som leder.

Utfallet ble at følgende havnestyre ble valgt for perioden 2016-2020:

RolleRepresentantPersonlig vara(er)Kommune
StyrelederElisabeth Elliott (NY)Hogne BleieVågsøy
NestlederSigurd ReksnesSiri Sandvik og Margot Aase ÅsebøEid
MedlemFrode Kupen (NY)Oddlaug OsmundsvågVågsøy
MedlemKristian Skibenes (NY)Gro FløloVågsøy
MedlemPer Kjøllesdal (NY)Jofrid Rye Hestenes og Jon Olav KvammeStryn
MedlemMagny H. MyklebustGeir Solvåg og Marita AarvikSelje
MedlemSolveig L. Gusdal (NY)Jan Asle Rustøen og Anniken RyggGloppen

Det nye havnerådet, som valgte havnestyret, og som skal sitte frem til etter valget i 2019 er:

RolleRepresentantPersonlig varaKommune
LederNils MyklebustKjell-Bjørn RefvikVågsøy
NestlederSven FloTorstein TvinnereimStryn
MedlemKristin Maurstad (NY)Leif Magne GilVågsøy
MedlemMorten H. Hagen (NY)Vegard Åstebøl LarssenVågsøy
MedlemAlfred BjørloEli Førde AarskogEid
MedlemLeidulf Gloppestad (NY)Audun MundalGloppen
MedlemGunnar Silden (NY)Stein Robert OsdalSelje

I dag tirsdag har Vågsøy Arbeiderparti sendt ut en pressemelding med bakgrunn i at Nordfjord Havns avtroppende styreleder Stig Oldeide, ifølge dem, har vært kritisk til partiet sin behandling av saken. Oldeide er selv medlem av Vågsøy Arbeiderparti og deltok på årsmøtet søndag hvor saken ble diskutert.

Slik lyder pressmeldingen:

1. Etter valet i september, inngjekk AP, SP, FRP, Raudt og Tverrpolitisk liste Vågsøy eit forpliktande samarbeid. I samarbeidsavtala, som blei behandla i alle partigruppene, er også fordeling av kandidatar til dei forskjellege styra beskrive. To av hamnestyrekandidatane var difor allereie avklart i oktober 2015, og ein sette i gong arbeidet med å finne den tredje og siste kandidaten. Dette skulle være ei kvinne, og med kompetanse til å være styreleiar. Alle partia i kommunestyret i Vågsøy har vore med i prosessen med å finne den kvinnelege kandidaten, og det har ikkje vore støy ifbm. denne prosessen.

2. Styret i Nordfjord Hamn IKS er ikkje politiske posisjonar, men skal setjast saman av kandidatar med relevant bakgrunn til å sitje i styret. Stig Oldeide sat difor ikkje i styret som AP-medlem, men som resultat av nominering frå fiskarane/fiskarlaget.

3. Hamnerådet vel til slutt styremedlemane til Hamnestyret. Hamnerådsleiar, Nils Myklebust, er ansvarleg for å gjennomføre denne prosessen. Dersom nokon i styret skal informerast om at det skal skje endringar i styresamansetninga, så er dette utvilsomt ein jobb for Hamnerådsleiaren. Dersom dei andre hamnerådsmedlemane, eller politiske leiarar skulle blande seg inn i denne prosessen, vil det undergrave Hamnerådsleiars integritet. Det skal ikkje forekomme.

4. Ordførar Kristin Maurstad sit i Hamnerådet som representant for Vågsøy kommune, og har fulgt prosessen ut frå sin ståstad som medlem av Hamnerådet, og da på lik linje med de andre medlemane og ordførarane i eigarkommunane til Nordfjord Hamn IKS.

5.  Vågsøy kommune har ikkje fleirtal i Hamnerådet aleine. Såleis må minst ei av dei andre Nordfjordkommunane være samde i Vågsøy si innstilling, når ein vel nye styremedlemar.

Stig Oldeide forteller til fjt.no at brevet til Vågsøy Arbeiderparti, hvor han kritiserte partiet, kun var ment som et notat for å forbedre fremtidige prosesser i partiet.

- Mener du partiet overdramatiserer situasjonen?

- Det kommer an på øynene som ser. Dette er politikk og jeg er ikke politiker. Det er lenge siden jeg var vara i kommunestyret, sier Oldeide, som på ingen måte har planer om å melde seg ut av partiet på grunn av uenighetene.

Han reagerer derimot på at partiet mener han ikke satt i havnestyret som medlem av Arbeiderpartiet.

- Jeg satte der både som medlem av Ap og fordi jeg var nominert av den største brukeren av havna, Sogn og Fjordane Fiskarlag.

Nils Myklebust, som ønsket at Oldeide fikk fortsette som styreleder, bekrefter at Stig Oldeide ble plukket ut både på grunn av sin tilknytning til Ap og fiskarlaget.

- Sogn og Fjordane Fiskarlag ønsket også nå at Oldeide skulle fortsette, og jeg synes det er rart at Arbeiderpartiet valgte å se forbi den største brukergruppen av havna, sier Myklebust.

Det er fire år siden Oldeide ble valgt som styreleder. Han forteller at store kaiprosjekt i  Barstadvika, Trollebø, Olden og nå sist utredninger i forbindelse med cruisekai på Nordfjordeid har tatt mye tid.

- Det har vært veldig mye jobb. Mye mer jobb enn jeg hadde trodd da jeg tilrådte, sier vågsøyværingen.

Med en ny ISO-sertifisering på havna og økt låneramme  på plass mener han Nordfjord Havn nå er rigget på en helt annen måte enn da han ble valgt inn.

- Nordfjord Havn trenger et profesjonelt styre og jeg mener at de som har vært i styret i den siste perioden har vært profesjonelle. Det viser satsingen i Barstadvika og i Olden, sier Oldeide.

- Er utskiftningen for stor når man nå bytter ut fem av syv medlemmer i havnestyret?

- Jeg synes det ja, men det er min personlige mening. Men administrasjonen gjør en dyktig jobb og det nye styret vil sikkert fungerte fint, avslutter den avtroppende styrelederen.