Selje Senterparti har sendt inn følgjande høy­rings­ut­ta­le til Na­sjo­nal hel­se- og sju­ke­hus­plan. Uttalen stod på trykk 11. februar:

Sel­je Sen­ter­par­ti er sterkt uroa over inn­hal­det i den nye Hel­se- og sjukehusplana som no er ute på høy­ring.

In­ten­sjo­nen i pla­na er sik­kert god, men det må vere sam­svar mellom teo­ri og prak­sis. Vi vi­ser til fleire gode in­ten­sjo­nar som mellom anna:

«Helsetjenesten skal til­by befolkningen hel­se­hjelp av god kva­li­tet. Kjennetegn ved god kva­li­tet er at tjenestene er virkningsfulle, tryg­ge og sik­re, in­vol­ve­rer brukerne, er samordnet og pre­get av kon­ti­nu­i­tet, utnytter ressursene på en god måte og er tilgjengelige og rett­fer­dig for­delt.

Tryg­ge sykehus og bedre helsetjenester der folk bor.

– Vi vil ha tryg­ge sykehus og bedre helsetjenester for alle i Norge, uansett hvor de bor. Vi skal ha mind­re va­ri­a­sjon i kva­li­te­ten, og be­red­skap som gir alle trygghet for at de får helsetjenestene de tren­ger når de tren­ger det. Med Na­sjo­nal Hel­se- og sykehusplan gir vi både de små og de sto­re sykehusene kla­re­re rol­ler og tydeligere an­svar i behandlingen av pasientene. Vi vil sør­ge for at de fles­te får hjelp for det mes­te ved sitt lo­ka­le sykehus, også når det haster, sier Høie. Vi skal ha et godt og forutsigbart tilbud til akutt syke pasienter i hele lan­det.»

Som sjukehusplana vi­ser til skal det både vere til­gjen­ge­leg og rett­fer­dig for­de­ling av helsetjenester i Norge. Sel­je Sen­ter­par­ti vil på det ster­kas­te set­te spørs­måls­teikn ved til­gjen­ge­leg­heit i vår kom­mu­ne. Det­te ut ifrå både vêr­for­hold, geo­gra­fi og ik­kje minst kom­mu­ni­ka­sjon med dår­le­ge ve­gar og nød­ven­di­ge fer­je­ru­ter.

«Dei fles­te skal få hjelp for det mes­te ved sitt lo­kal­sju­ke­hus, også når det has­tar.» Slik Sel­je Sen­ter­par­ti tol­kar denne ut­seg­na må det då fin­nast eit akutt­mot­tak på lo­kal­sju­ke­hu­set.

Akutt­ki­rur­g­ien ved vårt lo­kal­sju­ke­hus, Nord­fjord sju­ke­hus, vart fjer­na i 2012 og det næ­ras­te sju­ke­hu­set for folk i Nord­fjord vart då Vol­da sju­ke­hus. Det vart inn­gått ei av­ta­le mellom Hel­se Vest og Hel­se Midt om at fø­dan­de i Nord­fjord skul­le nyt­te Vol­da Sju­ke­hus til fø­de­av­de­ling. No har hel­se­mi­nis­ter Høie fun­ne ut at akutt­ki­rur­g­ien ved Vol­da Sju­ke­hus skal også for­svin­ne. Det ut­gjer der­med ei fare for våre fø­dan­de kvin­ner som ik­kje len­ger vil kun­ne nyt­te Vol­da Sju­ke­hus etter gjel­dan­de av­ta­le frå 2012.

Sel­je Sen­ter­par­ti vil be om at hel­se­mi­nis­te­ren let Vol­da Sju­ke­hus sin akutt­ki­rur­gi vere i fred slik at kvin­ner frå Nord­fjord fram­leis kan ha trygg­leik i eit sju­ke­hus som ein kan kom­me seg til UTAN å vere av­hen­gig av fer­je.

Sel­je Sen­ter­par­ti re­gi­stre­rer også at fyl­jan­de står i sjukehusplana:

«Akutt­me­di­sins­ke tjenester utenfor sykehus. Norge har allerede svært gode akutt­me­di­sins­ke tjenester utenfor sykehus. Ambulansetjenesten har en avgjørende rol­le i akutt­be­red­ska­pen, og regjeringen leg­ger til ret­te for fram­leis styr­king av denne tjenesten. Oppgavedeling mellom sykehus og ambulansetjenester må ses i sammenheng. Dersom det gjøres endringer i akutt­be­red­ska­pen ved sykehus, må det sam­ti­dig vurderes om det er be­hov for å styr­ke bil-, båt- og luftambulansetjenesten for å sik­re nød­ven­dig ka­pa­si­tet og kom­pe­tan­se.»

Sel­je Sen­ter­par­ti er sterkt uroa over ein slik tan­ke­gang og hald­ning. Am­bu­lan­se­te­nes­ta er vik­tig men ein må ald­ri lu­rast til å tru at ein am­bu­lan­se skal kun­ne er­stat­te eit full­ver­dig sju­ke­hus.

Sel­je Sen­ter­par­ti ber hel­se­mi­nis­te­ren også å sjek­ke ut sta­tis­tik­ken over auka tran­sport­føds­lar i tids­rom­met etter at akutt­ki­rur­g­ien og der­med fø­de­av­de­lin­ga ved Nord­fjord Sju­ke­hus vart ned­lagt, frå 2012 og fram til i dag.

Sta­tis­tik­ken vi­ser eit uro­vek­kan­de auka tal føds­lar på veg til sju­ke­hus. Det­te er sett frå vår side, ik­kje ei øns­kje­leg ut­vik­ling, og om akut­ten for­svinn frå Vol­da Sju­ke­hus vert det for desse kvin­ne­ne i Nord­fjord enda len­ger rei­se til sju­ke­hus i Før­de.

Sel­je Sen­ter­par­ti vi­ser til gode in­ten­sjo­nar i hel­se og sjukehusplana og krev at hel­se­mi­nis­te­ren opp­fyl­ler desse ved å blant anna la akutt­ki­rur­g­ien i Vol­da be­stå.

Gunn Sande

Sen­ter­par­ti­et i Sel­je