Vågsøy kommunestyre vedtok like etter halv syv i kveld å bygge ut to barnehageavdelinger i Holvik samtidig som at Holvik skule får leve videre som i dag.

Skolen bevares imidlertid med minst mulig margin for 13 av de 27 representantene valgte å stemme for Høyre og Venstre sitt forslag som lød slik:

1. Kommunestyret ber rådmannen om å starte prosess med endring av gjeldende forskrift om kretsgrenser.

2. Flytte elvene fra Holvik skule til Skram skole fra høsten 2017.

3. Opprette prosjekt for tilpassing av Holvik skule til barnehage.

4. Opprette prosjekt for oppussing og påbygging av Skram skole

Høyre har dermed forskjøvet flyttingen med ett år, fra 2016 til 2017, i forhold til det som partiet har foreslått tidligere.

Høyre (8 representanter) og Venstre (3) trengte støtte fra tre representanter for å få flertall. De fikk to. Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Kupen valgte å stemme for forslaget fra Høyre og Venstre. Han har samtidig valgt å trekke seg som gruppeleder for partiet som et resultat av denne saken. I tillegg valgte ordfører Kristin Maurstad (Ap) å støtte forslaget fra Høyre og Venstre, og brøt dermed samarbeidsavtalen som sikret hun ordførerkjedet for et drøyt halvår siden.

De øvrige Ap-representantene, Tove Lill Refvik Volle, Jostein Mykland, Roger B. Silden og Leif Magne Gil, stemte imot Høyre og Venstres forslag.

Dermed ble denne innstillingen til formannskapet vedtatt av kommunestyret med 14 mot 13 stemmer:

1. Oppvekst- og kulturutvalet vurderer det slik at oppvekst-og læringsmiljøet som elevane ved Holvik skule og Skram skole har i dag, ikkje blir fremja ved at Holvik skule blir lagt ned og elevane overførde til Skram skole. Dette har m.a. samanheng med standard og knapt areal inne og ute på Skram skole. Jfr. Kommunedelplan for oppvekst. Elevtalet ved Holvik skule tilseier ikkje at det er pedagogiske grunnar for å legge ned Holvik skule. Den økonomiske gevinsten som følgje av strukturtiltaket ; reduserte driftsutgifter/auka kapitalutgifter i forhold til m.a bygging av nytt areal, er ikkje tilstrekkeleg til at prioriteringar kommunestyret la til grunn i handsaminga av strukturdelen i Kommunedelplan for oppvekst; i nær fortid, kan vike. Oppvekst- og kulturutvalet ser ingen grunn til å endre Skulestrukturplanen 2014-2022 på eit så tidleg tidspunkt i planperioden.

2. Holvik barnehage er mellombels lokalisert til grendahuset i Vågsvåg. Rehabilitering av og nybygg ved Holvik barnehage må ha høg prioritet slik at barnehagen snarast råd kan ta i bruk godkjende og tilfredsstillande lokaliteter.

3. Oppvekst-og kulturutvalet sluttar seg til mindretalet sitt framlegg til vedtak i sak 005/16, sett fram av AP ved Terese Gjerde, som inneber utbygging av 2 avdelingar i første etasje ved Holvik barnehage til ei investering stor kr. 9,7 mill. kroner; inkludert nødvendig vedlikehald av Holvik skule.

4. Kostnader ved at barnehagen eventuelt også nyttar skulen sitt uteområde, må leggast fram. Dette kan t.d. vere ei forbetring av tilkomsten mellom dei ulike områda. Auka kapitalutgifter som følgje av auka låneopptak til Prosjekt 2060 i ØKP 2016 - 2019 i forhold til tidlegare vedtak i kommunestyret, må innarbeidast i Økonomimelding 1 2016.

5. Oppvekst-og kulturutvalet presiserer at prosessar knytta til skule og barnehage, som krev større endringar og omstillingar, må ha som grunnlag ei god forankring i organisasjonen.

Vi oppdaterer saken.