Hvert år blir båtmotorer til en samlet verdi av flere millioner kroner stjålet og fraktet ut av landet.

– Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. 3 til 10 motorer kan plutselig forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

Beregninger forsikringsselskapet har gjort viser at forsikringsbransjen i Sogn og Fjordane totalt får meldt rundt 25 tyverier av eller fra båt i løpet av året. Rundt 25 prosent av disse er båtmotorer som forsvinner.

Gjensidige merker at sesongen for stjeling av båtmotorer er godt i gang, og forventer at den tar seg opp, spesielt utover i sommerhalvåret. Marinaer langs norskekysten har vært «godtebutikker» for organisert kriminalitet de siste årene, skriver selskapet.

Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små «putremotorer» til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer på opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

Voll er likevel mest oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er.

– Mens de fleste av oss er låser døren til bilen, så ligger ofte båter med kostbare motorer til flere hundre tusen kroner, nærmest usikret ved brygga, sier Voll, og legger til.

– I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover. Det koster med andre ord lite – for å sikre mye, avslutter Voll.

Forsikringsbransjen utbetalte 67 millioner kroner etter totalt 1550 tyverier av eller fra båt i løpet av fjoråret.