Hver uke samler en gjeng seniorer seg i Selstadgården i Måløy. Her går praten lett, og på bordene myldrer det av både datamaskiner og nettbrett.

– Jeg har lyst å lære hvordan man bruker et nettbrett, forteller Kristi Myklebust fra Måløy kort og kontant.

Det er 80-åringens første dag på nettkafé i Selstadgården, og den hvite iPaden hun har med seg i veska er kun et par dager gammel. Innlogging til nettaviser, elektroniske banktjenester og sosiale medier er blant temaene hun ønsker å ta opp med frivillig instruktør Laila Schult.

– Det er veldig sprekt av Kristi å komme hit, og det viser andre at det aldri er for seint å lære noe nytt, sier Schult.

Rask utvikling på nettet

Reidun Blaalid og Norunn Verlo er to av dem som har vært med på nettkafeen for seniorer helt fra starten av.

– Jeg vil lære det som er nødvendig. Alt går så fort. Jeg bruker nettbank, mail og jeg leser nettaviser, men jeg er ikke på «Face», sier Blaalid og ler.

Noe av det hun synes har vært mest utfordrende med nettet er alle de nye uttrykkene.

– Men gjennom nettkafeen har jeg lært mye, og det er ikke noen tvil om at dette er et veldig fint tilbud, roser Blaalid.

Svindel på nett

Det var Reidun som først meldte seg på, og så inviterte hun med seg Norunn etter hvert.

– Jeg er veldig glad for at jeg ble meldt på. Så takk skal du ha, Reidun, sier Norunn.

Norunn forteller også at hun liker nettbrett best, og at hun spesielt godt liker hvor enkelt det er å holde kontakt med familie og venner. Men hun har også tenkt litt på faren for å bli offer for nettsvindel.

Går mot papirløst

I løpet av årene nettkafeen har blitt drevet i Måløy,  merker instruktør Lars Kjølen tydelig at de eldre har blitt mer digitale.

– Og det er bra at de har blitt mer digitale, for målet fra regjeringens side er vel at all kommunikasjon fra det offentlige skal foregå elektronisk innen 2017, forteller Kjølen.

Men til tross for at Kjølen skryter av at de eldre har blitt mer digitale, synes han at 2017-målet er litt vel ambisiøst.

– Sett fra et seniorperspektiv så synes jeg regjeringen kjører for fort, de tar det som en selvfølgelige at folk skal være digitale innen 2017, mener Kjølen og utdyper:

– Det tar lengre tid for de eldre å ta inn lærdommen, og det skjønner ikke myndighetene.

Han foreslår derfor at seniorer enten blir fritatt fra ordningen eller at de får lengre tid på seg før de må bli 100 prosent digitale.

Han inviterer folk fra hele kommunen til å bli med og lære mer om nettbruk.