Etter at hun ble utsatt for identitetstyveri har Silje Maria Midthjell Høydal (18) blitt enda mer forsiktig med hva hun legger ut på nettet og sosiale medier.

Det hele startet med at Silje Maria Midthjell Høydal fra Deknepollen ble tipset av venner om at en person hadde stjålet profilbildet hennes og brukt det på sin egen Facebook-profil.

Stjal tre profilbilder

Til sammen hadde vedkommende kopiert og brukt tre av profilbildene til Silje Maria, samt et av forsidebildene hennes.

– Det var litt ekkelt da jeg så at en annen person brukte bilder av meg, forteller 18-åringen, som fortsatt er usikker på hvordan vennene hennes fant Facebook-profilen til den ukjente personen.

Usikker på når de ble stjålet

Personen som brukte bildene av Silje Maria var ikke norsk, men fra et østeuropeisk land. Vedkommende brukte et annet navn, men hadde altså bilder av Silje Maria på Facebook-siden.

– Det endte opp med at jeg rapporterte profilen til Facebook. Jeg laget også en status på Facebook om det, for å få hjelp til å stoppe denne personen. Det endte med at mer enn 200 personer rapporterte profilen. Nå er den fjernet, forteller Silje Maria.

– Misbruker bildene

18-åringen fra Deknepollen forteller at hun synes situasjonen er ubehagelig.

Hun forteller også at hendelsen har fått henne til å innse hvor enkelt det kan være for folk å stjele andres bilder på nettet og i sosiale medier.

– Man vet ikke hvem som bruker bildene eller hvem de er. Det kan være en 60 år gammel mann som prøver å få tak i unge jenter på min alder, eller folk som misbruker bildene på en annen måte, sier hun og legger til:

– Jeg synes det er dårlig gjort.

Har opplevd det samme

Da hun publiserte en status om identitetstyveriet fikk hun også tilbakemeldinger fra andre som hadde opplevd lignende.

Tar bilder uten at folk vet

Silje Maria forteller også at det har blitt mer og mer populært å opprette private Instagram-kontoer der det legges ut bilder av personer, uten at disse personene nødvendigvis vet at bildene er delt på nett og i sosiale medier.

– På Instagram er det populært med privatkontoer der man legger ut masse tull, og mange ve t ikke at de har blitt tatt bilde av. Jeg mener at man helst bør ha samtykke fra andre før man legger ut bilder i sosiale medier, sier 18-åringen fra Deknepollen i Vågsøy.