Etter at Carisma Fish solgte linebåten Carisma Viking, sitter de med kvoter til en bruttofangstverdi av 70-80 millioner som de må få fisket opp. Nå er de på jakt etter et erstatningsfartøy.

– Vi sitter med masse kvoter som ikke er fisket i år. Det kan bli en utfordring, sier daglig leder i Carisma Fish, Arild Aarvik.

I april solgte rederlaget, som har tilholdssted på Raudeberg i Vågsøy, linebåten Carisma Viking til Grønland for en svært god pris. Men nå sitter de altså igjen uten båt selv. Og med kvoter som venter på å bli fisket opp.

– Kvotene representerer store verdier for oss. Det kan fort være snakk om en brutto fangst på rundt 70-80 millioner, sier Arild Aarvik.

Leter etter båt

Siden det ikke er mulig å leie ut kvoter før en eventuelt signerer kontrakt på ny båt, landet Carisma Fish på løsningen med å kjøpe et erstatningsfartøy som de vil bruke til å fiske kvotene og så selger videre igjen.

– Hvor lett er det å få ordnet et slikt kjøp raskt nok?

- Det er ikke helt beinkløyvd. Men vi er i gang med å få det til, slår Aarvik fast, og estimerer at det er snakk om dager før dette kan være i havn.

Av de seks kvotene Carisma har, ligger fem under samme selskap. Det er disse som skal overføres på nybygget rederlaget nå vurderer. Den siste kvoten ligger i et eget selskap.

Ønsker å bygge nytt

Mens de jobber med en løsning på kvoteproblemene, er Carisma Fish i gang med å planlegge en ny båt som er optimalisert for framtidas linedrift.

– Er det noen funksjoner og finesser båten må ha?

– Vi vil nok sette fokus på hva vi skal gjøre i fabrikken, og da handler det mye om restråstoffet, det å maksimere verdiene og utnytte hele fisken, sier Aarvik.

Rekordresultat

2015 ble et veldig godt år for Carisma Fish. Faktisk det beste noensinne.

Tallene er akkurat klare, og økonomisjef Bent Gangsø kan fortelle at Carisma Fish oppnådde et årsresultat før skatt på cirka 14,5 millioner kroner.

– Vi økte også omsetningen til nesten 118 millioner kroner i 2015, sier Gangsø.

– Det er det beste året vi har hatt, og det er vi selvfølgelig fornøyde med, sier daglig leder Arild Aarvik, som forklarer det gode resultatet som en kombinasjon av gode volum, god drift og gode priser.

Når det er sagt, så er det ingen som lar beina forlate bakken i Carisma Fish.

– Vi gleder oss selvfølgelig over et godt resultat, men vi har vært med på begge deler, og har noen tøffe år bak oss, sier Aarvik, som likevel ser lyst på 2016.

– Vi har hatt en god start på året, og så fikk vi muligheten til å selge båten. Carisma Viking var 15 år, og vi tenkte at skulle vi sikte oss lenger fram, så måtte vi ta det steget, sier Aarvik, som sier at litt av styrken til selskapet er at de er fleksible når muligheter dukker opp.

– Vil kvoteproblematikken kunne påvirke 2016-resultatet?

– Nei, på en eller annen måte skal vi nok få røktet kvotene, sier Aarvik.

– Markedet for hvitfisk er også veldig positivt, og ser ut til å bli det framover, sier Gangsø.

Tror på fortsatt vekst

Fiskeribransjen har nytt gode priser det siste året, og daglig leder i Carisma Fish, Arild Aarvik, har tro på at det stadig er rom for å hente ut mer.

– Prisene har stagnert noe, men på et godt nivå, sier han.

– Er det rom for mer økning?

– Vi ser en veldig stor underliggende etterspørsel etter fisk. Frossenprisene har gått opp i ferskfisksesongen to år på rad. Det er for meg et tegn på stor etterspørsel, for vanligvis går prisene ned i skreisesongen fordi det er et stort volum i markedet, sier Aarvik, som derfor tror det er rom for å ta ut mer på sikt.

De ser også god virkning av oppstarten av et eget salgskontor i England, i tillegg til det de har i Vågsøy.

– Absolutt. Med hensyn til linefanget fisk ser vi veldig god effekt av kontoret som vi har hatt siden 2008, sier Bent Gangsø.