Etter en lang debatt om hvordan Selje skal stille seg til kommunereformen, gjorde politikerne i ettermiddag sitt endelige vedtak.

Kommunestyreret gikk enstemmig inn for å følge store deler av formannskapets vedtak, som ble gjort tidligere denne måneden. Enkelte deler av Selje-vedtaket har tidligere skapt reaksjoner i nabokommunen Vågsøy.

Selje-politikerne går inn for en kommunesammenslåing med naboene, men stiller seg fortsatt negative til et alternativ med kun Selje og Vågsøy.

Justeringene som i dag ble gjort av kommunestyret innebærer at et nytt forhandlingsutvalg blir opprettet.

Her er det endelige vedtaket som ble gjort i kommunestyret:

  • Selje kommunestyre seier nei til samanslåing med Vågsøy åleine. Dette med bakgrunn både i folkerøystinga og det faktum at ein uansett ser dette alternativet som for lite. Samstundes ser ein dei store økonomiske utfordringane knytta til å stå åleine. Basert på dette ber kommunestyret politisk og administrativ leiing om å sondere ulike alternativ for ei framtidig samanslått kommune.

  • Nytt forhandlingsutval består av ordførar, varaordførar, representant Gunn Sande og representant Anfinn Sjåstad. Vara til utvalet vart representant Judith Kvåle.

  • Sluttresultatet skal handsamast i formannskapet og kommunestyret. Med dette opphevar ein tidlegare intensjonsavtale.

Sp vil stå alene

Under kommunereform-debatten kom Senterpartiet med et forslag som gikk imot kommunesammenslåing. Gunn Sande (Sp) begrunnet forslaget med folkeavstemmingen som var tidligere i år, der flertallet av stemmene gikk imot en sammenslåing med nabokommunene. Forslaget fra Sp ble nedstemt i kommunestyret, med 3 mot 12 stemmer. Kun Senterpartiets representanter stemte for forslaget.

Kommunestyrerepresentanter Anfinn Sjåstad (Frp) og Gunn Sande (Sp).

Her er forslaget fra Senterpartiet:

  • Viser til resultat av folkeavrøysting om Stad kommune: Nei fra Vanylven, Nei fra Selje, Ja fra Vågsøy.

  • Intensjonsavtale mellom Selje, Vågsøy og Vanylven vert oppheva. Selje kommune viser til tidlegare forhandlingar om samanslåing mellom Selje, Vågsøy og Eid (før Vanylven vart ein del av den) og kan ikkje sjå noko nye moment i saka i forhold til forrige forhandlingsrunde.

  • Konklusjon: Selje kommune består som eiga kommune og vidarefører det gode samarbeidet vi har med dei næørliggande kommunane.

Anfinn Sjåstad (Frp) understreker hvor viktig det er å jobbe for en sterk kystkommune. Han ble valgt inn i forhandlingsutvalget og forteller etter møtet at det er noe han kommer til å jobbe for.

Vil ha Selje, Vågsøy og Eid

Ordfører Stein Robert Osdal (KrF) åpnet kommunereform-debatten fra talerstolen. Han snakket varmt om en sammenslåing mellom Vågsøy, Selje og Eid.

- Per dags dato er det kun ett alternativ for oss, sa Osdal og viste til at Vanylven ikke vil slå seg sammen med Selje. Han er derfor positiv til en sammenslåing med Vågsøy og Eid.

Selje-ordfører Stein Robert Osdal er positiv til en sammenslåing med Vågsøy, Selje og Eid.

Han ønsket at kommunestyret kunne gjøre et mer konkret vedtak på kommunereformen, der Vågsøy, Selje og Eid ble nevnt som en mulighet.

Anfinn Sjåstad mener Vågsøy ikke er interessert i denne konstellasjonen, og sa seg uenig med forslaget fra ordføreren.

Frist 1. juli

Under kommunestyremøtet orienterte rådmann Ørnulf Lillestøl om fristen for kommunereformen som er satt til 1. juli. Til høsten skal Fylkesmannen sende sin innstilling videre.

Selje-rådmann Ørnulf Lillestøl.

- Det som er sagt er at de vedtakene som er åpne, er de som skal tas stilling til først. Vårt vedtak er ikke konkret, men det er åpent. Vågsøy og Eid har også åpne vedtak. Og jeg vil anta at fylkeskommunen vil samle disse. Vanylven har et veldig tydelig vedtak, sa Lillestøl.