Selje-politiker Geir Årvik (H) oppfordrer nabokommunene til ikke å henge seg opp i plasseringen av et fremtidig kommunesenter.

Kommentaren fra Årvik kom som en respons på de tidligere diskusjonene om hvor kommunesenteret skulle ligge dersom Vågsøy, Selje, Eid og Vanylven slo seg sammen. Eid trakk seg ut av forhandlingene ettersom Vågsøy sto fast på at Måløy skulle bli senter i en fremtidig storkommune. Nå er intensjonsavtalen mellom Vågsøy, Selje og Vanylven lagt død, og nye forhandlinger må til før en endelig avgjørelse skal tas til høsten.

– Jeg klarer ikke å forstå diskusjonen. Når bedrifter slår seg sammen, så begynner man med det man er enige om, og hvorfor man velger å slå seg sammen. Og når alt det er på plass, så begynner man å snakke om hvem som er best skikket til å lede. Men her begynner vi i motsatt rekkefølge.

Han mener derfor at kommunesenterdiskusjonen får altfor mye fokus i debatten om kommunereformen, og savner et større engasjement rundt hvilke tjenester en storkommune kan tilby.

– Kan like gjerne sitte på Bryggja

Ordfører Stein Robert Osdal (KrF) ser for seg at debatten rundt hvor et fremtidig kommunesenter skal ligge kan bli en utfordring for veien videre i kommunereformen.

– Jeg tror nok at debatten rundt hvor kommunesenteret skal ligge kan bli en utfordring, men for Selje er det hipp som happ hvor senteret er. Det viktigste er innholdet i kommunen, sier Selje-ordføreren og legger til:

Han viser til de tidligere diskusjonene rundt hvor det fremtidige kommunesenteret skulle ha ligget dersom Vågsøy, Selje, Eid og Vanylven slo seg sammen.

Eid trakk seg ut av forhandlingene da Vågsøy sto fast på at administrasjonssenteret skulle ligge i Måløy. Fylkesmannen skal sende inn sin innstilling til kommunereformen denne høsten. Framover mot denne fristen må kommuner som Selje, Vågsøy, Vanylven og Eid bestemme seg for hvem de vil inngå intensjonsavtaler med.

Vågsøy vil være sterkt senter

Kommunestyret i Vågsøy gjorde nylig et vedtak om kommunereformen der det blant annet blir nevnt at Måløy som et sterkt senter er en forutsetning for kommunesammenslåing.

I vedtaket fra kommunestyret heter det også at de er positive til å slå seg sammen med andre kystkommuner. Vedtaket viser til folkeavstemningen, der flertallet av stemmene gikk for en sammenslåing med Selje og Vanylven.

Kommunestyret ber også ordfører, formannskap og administrasjon om å arbeide videre med å styrke relasjonene på kysten, slik at man kan legge til rette for en utvikling basert på eksisterende og fremtidige næringsveier.