Pelagia-advokat Svein Aage Valen mener det er naturlig at aktiviteten ved Nergård-fabrikken avvikles etter torsdagens dom. Han utelukker derimot ikke at partene kan komme til et forlik.

I dommen, som ble sendt ut torsdag ettermiddag, gir Gulating lagmannsrett Pelagia fullstendig medhold i anken mot Nergård Pelagic.

Nergård Pelagic er også dømt til å betale nærmere 3,1 millioner kroner i saksomkostninger for lagmannsretten og tingretten til Pelagia AS.

Til nett.no sier administrerende direktør Egil Magne Haugstad i Pelagia at han forventer at Nergård nå stenger driften i Vågsøy.

- Det vil være oppsiktsvekkende om de opprettholder den ulovlige driften, sier Haugstad, som nå altså får støtte i dette fra sin advokat.

Nergård Pelagic har brukt nærmere 300 millioner på Vågsøy-fabrikken som ble åpnet tidligere i år, og Pelagia-advokaten utelukker ikke at partene kan inngå et forlik for å opprettholde driften ved Nergård Pelagic.

- Må Nergård-fabrikken stenge nå, eller kan de to partene inngå et forlik?

- Det er alltid mulig å avtale, sier Pelagia-advokaten.

Tingretten konkluderte i fjor høst med at Nergård Pelagic hadde lov til å etablere konkurrerende virksomhet på tomta, men lagmannsretten har altså nå kommet til en annen konklusjon.

Lagmannsretten har slått fast at den avtalen som inneholdt klausulen, men som aldri ble signert av partene, faktisk var avtalen som ble inngått mellom selger Måløy Sildoljefabrikk AS (eid av Welcon Invest hvor Arne Stang var konsernsjef) og kjøper Ulvesund Eiendom og Industriutvikling (hvor Arne Stang og Bjarte Tunold eide 50 prosent hver) i september 2009.

Avtalen ble ifølge styremøtereferatet "presented and agreed"  5. mai 2009, men altså ikke signert. Lagmannsretten skriver at dette angivelig skjedde "fordi man bare hadde for hånden en utskrift med "spor endringer" (noen små endringer som under enhver omstendighet er uten enhver betydning for nærværende sak). Retten skriver videre at det var en forglemmelse at den aktuelle avtalen ikke ble signert i etterkant og er klare på at Arne Stang, som retten omtaler som "en forretningsmann av klasse" som var "en helt sentral person både på selger- og kjøpersiden", var innforstått med innholdet i avtalen. Den usignerte avtalen ble også senere oversendt advokat for å uferdige skjøte på eiendommene som inngikk i transaksjonen.

Lagmannsretten mener for øvrig at avtalen mellom Welcon Invest AS og Ulvesund Eiendom og Industriutvikling AS ikke er i strid med konkurranseloven.

Les dommen i sin helhet her.