Plansjef Svein Arne Skuggen Hoff i fylkeskommunen mener Vågsøy ikke har noen grunn for å føle seg forskjellsbehandlet fordi fylkeskommunen vil beholde grensen på hvor store kjøpesenterene kan være i Måløy, mens tilsvarende grenser ikke finnes i Florø, Sogndal og Førde. Han ber kommunen om å satse på tilbudet i Måløy sentrum.

– Når Vågsøy har halvparten av så mange innbyggere som Førde, må man stikke fingeren i jorda og innrømme at kundegrunnlaget ikke er det samme, sier Svein Arne Skuggen Hoff.

Svein Arne Skuggen Hoff

– Vi har sett på handelsanalysene og på sannsynligheten for å øke handelen innen ulike varegrupper. Derfor er det ingen grunn for at de (nordfjordingene) skal føle seg dårlig behandlet. Da ønsker de eventuelt kun at alt skal være fritt slik at de har alle muligheter om noe skulle dukke opp. Det har ingenting med virkeligheten å gjøre, sier Skuggen Hoff.

– Kunne dere ha overført myndigheten til kommunene slik at de selv satte grensene for hvor store kjøpesentrene kan være?

– Nei, det er statlige retningslinjer på dette. Og nå har vi laget en plan som tilpasser de statlige retningslinjene til lokale og regionale forhold.

Han sier at selv om han ikke tror det vil være grunnlag for å bygge kjøpesenter opp til 11.000 kvadratmeter i Nordfjord, så vil det samtidig ikke være noen «katastrofe om det skulle bli bygget så stort.»

Sentrum mot senter

Plansjefen er derimot helt klar på at for dem som ønsker utvikling i sentrum av byene og tettstedene, så er kjøpesenter utenfor sentrum ikke noe som bidrar til det. Han viser til steder hvor kjøpesentere er etablert utenfor sentrum.

– Alle stedene har man dokumentert nedgang i handelen i sentrum og en liten oppgang i handelen totalt i kommunen. Så om noen tror at det at man får et kjøpesenter gjør at man får mye mer handel, så må de tro om igjen.

På fastlandet har Måløy Stormarked planer om å gjennomføre en utvidelse fra 7.200 til 9.800 kvadratmeter. Skuggen Hoff mener det er «klart det vil være negativt» for sentrum med en slik utvidelse – blant annet fordi han ser begrensede muligheter for Vågsøy til å tiltrekke seg kunder fra andre kommuner.

– Det er bare innover i fjorden de kan hente kunder. En kan nok få folk fra Bryggja til å heller reise til Måløy enn Eid, men får man eidarar og folk fra Sandane til å reise til Måløy for å handle?, spør Skuggen Hoff.

Han mener Vågsøy allerede har hentet ut handelspotensialet i Selje og tviler også på at bremangarane vil komme i hopetall til et større senter.

– Mener du Måløy er dømt til å tape en handelskamp med Nordfjordeid rett og slett på grunn av plasseringen?

– Man kan klare å opprettholde den balansen man har i dag, men om Eid er flinke så har de større muligheter til å tiltrekke seg kunder fra et større omland enn Vågsøy.

Må gå sammen

Svein Arne Skuggen Hoff mener Vågsøy i stedet satse på lokale butikker i sentrum med lokale eiere som bruker pengene lokalt, og at kommunen, handelsforeningen og andre sammen må gjøre Måløy til et sted hvor kundene har lyst å komme til. Plansjefen viser til en kollega i Vassenden som heller drar på handletur til Sogndal enn Førde på grunn av en lekepark i sentrum.

– Man må bli enige om hva man vi med Måløy. Skal man få næringsutvikling og samfunnsutvikling må man styrke attraktiviteten til Måløy og da må man også være villige til å ta noen grep, avslutter Svein Arne Skuggen Hoff.