En nordfjording i 30-årene er dømt til ubetinget fengsel i åtte måneder etter at han blant annet kastet vann på politibetjenter i forbindelse med en aksjon i Vik fengsel.

Fengselsstraffen er en fellesstraff med en betinget dom fra november i fjor. Varetekt kommer til fradrag med 143 dager.

Mannen fengsles for totalt ni forhold, begått dels under soningen av den siste dommen, dels rett etter at han ble løslatt for soningen og senest dagen før hovedforhandlingen i nærværende sak ble påbegynt, mens han ennå sitter i varetekt.

Det var 18. desember i fjor at mannen først oppførte seg truende mot en fengselsbetjent i Vik fengsel. Mannen sa blant annet til betjenten at han skulle "knuse trynet" til vedkommende dersom han viste seg i celleluken og at "folk uten respekt må regne med å bli tatt utenfor murene". Tiltalte nektet for å ha sagt det siste, uten at han ble trodd på det av retten.

Da mannen kort tid etter konfrontasjonen med betjenten fikk beskjed om at han skulle overføres til Bergen fengsel, nektet han å forlate fengselscellen. Et vaktlag på fire politibetjenter tok seg da inn i cella for å hente mannen og det var i den forbindelse at han kastet en bøtte med lunket/varmt vann på betjentene. I dommen fra Fjordane tingrett presiseres det at vannet ikke var varmt nok til at noen kunne bli forbrent eller påført smerter. Betjentene var i tillegg iført verneutstyr.

Hendelsen gjorde at mannen fikk strengere soningsforhold i Bergen fengsel der han var innelåst 23 timer i døgnet i perioden 18. desember til 4. mars.

Dagen etter, lørdag 5. mars i Sunnfjord, ble han tatt med 95 rivotriltabletter, som inneholder det narkotiske virkestoffet klonazepam. Fem og en halv time senere ble han hentet av politiet etter å midt på natten ha låst seg inn i noens garasje. Huseierne, som våknet av at mannen "brølte og brølte" ba han forlate garasjen, men mannen nektet å forlate garasjen. Da politiet hentet nordfjordingen ble han tatt med ytterligere 57 rivotriltabletter.

Tiltalte er tidligere dømt domfelt 14 ganger og i skjerpende retningen har retten lagt vekt på at tiltalte har blitt domfelt for lignende kriminalitet en rekke ganger før og fremstår som en iherdig gjenganger.