Silda fiskerihavn blir som et av 21 sentrale anlegg langs kysten fredet.

– Med disse fredningene representerer Kystverkets landsverneplan sentrale kulturminner som har sørget for å sikre fiskeri- og kysttransport langs den norske kysten gjennom tidene, sier riksantikvar Jørn Holme.

I begrunnelsen for fredningen av fiskerihavnen på Silda står det følgende:

  • Fredningen omfatter moloene med hovedform, teknisk konstruksjon og materialbruk. Fredningen omfatter hele konstruksjonen innbefattet fundamentering under vann.

  • Formålet med fredningen er å bevare Silda fiskerihavn som et viktig eksempel på havnehistorie og fiskerihistorie.

  • Havneanlegget er et godt eksempel på et relativt omfattendedekningsverk for en havn som tidligere var utsatt for stormskader.

  • Den er et av de første tilfluktssteder sør for Stad. Den har hatt stor betydning både som fiskerihavn og nødhavn.

Kystverkets landsverneplan for maritim infrastruktur er et omfattende dokument som vil danne grunnlag for etatens videre arbeid med de mange og forskjellige kulturminnene som kystverket forvalter.

Norges kystlinje - med mangfold av øyer og fjorder, har vært spilt en stor rolle for handel, kommunikasjon og transport gjennom historien. Anleggene har vært sentrale for den maritime infrastrukturen langs den norske kysten, og har bidratt til å sikre trygg ferdsel til sjøs i en årrekke. Sjømerkene er for mange ansett som identitetsskapere, og fredningen sikrer at disse blir ivaretatt i årene som kommer.

Markering og fredning av alle de 21 anleggene skal skje 8. august i Brattestø Havn på Vesterøy i Hvaler.