Onsdag 24. august starter Fiskeridirektoratet jakten på tapte fiskeredskaper langs kysten. Arbeidet sparer tonnevis med fisk og krabbe for en unødig «ghost fishing-død».

Årets opprenskingstokt starter i Finnmark.

– Vi vil benytte oss av forbudsperioden for teinefiske, mens Havforskningsinstituttets bestandsestimering pågår, sier toktleder Gjermund Langedal ved Fiskeridirektoratets utviklingsseksjon.

Toktet fortsetter så sørover langs Eggakanten fra cirka 72ºN mot Andenes og videre mot Røstbanken.

Avslutningsvis vil spesifikke posisjoner fra Vestfjorden og sørover mot Måløy bli tatt, før toktet slutter i Ålesund i september/oktober.

Økt fokus på tap av fiskeredskaper og den uheldige «ghost fishing»-effekten synes å bidra til økende tilbakemelding, samt at fiskerne selv ser nytten av at fiskefeltene ryddes slik at faren for ytterlige tap reduseres, forklarer Langedal.

– Erfaring tilsier imidlertid at mange fremdeles sitter på udelt kunnskap om tap og områder med fasthekting, som er viktig for en god opprensking. Årsakene til dette kan være svært forskjellig, men vit at din kunnskap kan utgjøre en forskjell. Grip sjansen nå som toktet starter, avslutter Langedal.