Alle Nordfjord-ordførerne er enige i at det ikke bør være grenser for hvor store kjøpesentrene i regionen kan være.

– Vi har nok problemer fra før om vi ikke skal begynne å lage oss problemer ved å vedta hvor store butikker det er markedsgrunnlag for, mener Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V), som forventer at handelsnæringen selv er i stand til å gjøre slike vurderinger.

I fylkesutvalgets høringsfremlegg for «retningslinjer for lokalisering av handel og kjøpesenter» foreslås det at det i Måløy, Nordfjordeid, Stryn og Sandane ikke skal kunne bygges kjøpesenter på over 11.000 kvadratmeter.

I Florø, Førde og Sogndal legges det ikke begrensninger. I dag er grensen 10.000 kvadratmeter i blant annet Måløy, Sandane og Stryn, mens Nordfjordeid i likhet med Florø, Førde og Sogndal ikke har begrensninger.

Denne uken ble saken diskutert i Nordfjordrådet og de seks ordførerne ble enige om å gå imot framlegget om et tak på 11.000 kvadratmeter.

– Det er meningsløst at én region har andre vilkår og spilleregler enn andre regioner, sa Gloppen-ordfører Leidulf Gloppestad (Sp) i Nordfjordrådets møte i Eid næringshage mandag.

Amfi Nordfjord på Nordfjordeid blir 11.500 kvadratmeter stort.arkiv

– Er dette en tanke om å styre utviklingen til fordel for noe eller noen?, spurte Stryn-ordfører Sven Flo (H).

Alfred Bjørlo viser til at hensikten med å fastsette retningslinjer for kjøpesenter i sin tid var å beskytte sentrumshandelen og forstår lite av at man også setter begrensninger for kjøpesentre i sentrum.

– Dette har tatt helt av i en merkelig retning når man snakker om størrelsesbegrensning uavhengig av hvor kjøpesenteret ligger. Når det attpåtil fra fylket sin side ligger noen merkelige teoretiske beregninger for hvor store kjøpesenter det er kommersielt grunnlag for på de ulike stedene i fylket, så tenker jeg at vi er på ville veier, sier Eid-ordføreren.

Formannskapet i Eid hadde saken som referatsak i sitt møte torsdag. Plansjef i Eid Kristine Dahl skrev i sitt forslag til høringsinnspill at hun er enig i styringsprinsippet om at kjøpesentre og handelsparker kun skal kunne etableres i sentrum, men at hun samtidig er uenig i arealavgrensningen til kjøpesentre i sentrum.

I Vågsøy foreligger det utvidelsesplaner for Måløy Stormarked i Deknepollen, utenfor det som kommunen har definert som Måløy sentrum.

– For oss er saken høyaktuell fordi vi har et kjøpesenter som ligger utenfor sentrum. Det er et slikt senter mange ikke ønsker, men utfordringen er at Måløy sentrum er veldig fortettet. Så alternativet for de butikkene som vil etablere seg i Deknepollen (Måløy Stormarked) er ikke Måløy sentrum, men Ulsteinvik, Florø eller andre større plasser, sa ordfører Kristin Maurstad (Ap).