Norske fiskere er mest bekymret for helsa og lite bekymret for ulykker. Det er to av funnene i fiskerhelseundersøkelsen til SINTEF Fiskeri og havbruk AS.

Norges Fiskerlag forklarer på sine hjemmesider at de fire forskerne Trine Thorvaldsen, Signe Sønvisen og Ingunn M. Holmen har undersøkt sammenhenger mellom arbeid, arbeidsmiljø og helse hos norske yrkesfiskere. Undersøkelsen er gjennomført både som spørreundersøkelse og med 1.000 telefonintervju av deltagerne, der 832 av dem er aktive fiskere.

  • Det er flest over 50 med mer enn 15 års erfaring som deltar.

  • Flest fra kystflåten (båter under 28 meter)

  • Flest skippere, der 53 prosent deltar i kystfiske

Fiskerlaget opplyser at nær åtte av ti mener de har god eller meget god helse og fiskere trives usedvanlig godt på jobb: 99 prosent sier at de oftest eller alltid har god trivsel i arbeidet sitt. Dette knyttes til blant annet kameratskap, miljø, selvstendighet og at jobben er meningsfylt.

Fiskerne rapporterer at ensidige arbeidsoperasjoner og tunge løft er vanlig, og undersøkelsen avdekker også at fiskere stort sett bare er borte fra jobb når de er skadet som følge av uhell på arbeid.

348 aktive fiskere uttrykker i undersøkelsen bekymring for at arbeidsmiljøet kan påvirke helsen negativt nå eller på sikt. Det er flest og mest bekymring knyttet til faktorer som kan medføre overbelastning og slitasjeskader i rygg, hofter og knær.

Alder, skade og sykdom er hovedårsakene til at folk slutter eller trapper ned. I undersøkelsen svarer 76 prosent av dem under 30 år at de regner med å være fiskere også om fem år. Tallet stiger for de eldre gruppene, mens det naturlignok går ned for de eldste. Av dem over 60 som har svart, sier bare 50 prosent at de regner med å være fisker i 2021.