Lørdag kommer Oddavr Søvik til Fjordly ungdomssenter for å holde foredrag om likkledet fra Torino.

Oddvar Søvik fikk selv se det berømte kledet i april 2010 da det ble fremvist for første gang i dette århundret.

- Det var for ham en meget sterk opplevelse, sier pastor Kjersti Gulli Pedersen i Frikyrkja.

Søvik var også guide for flere grupper som fikk se kledet da det ble utstilt i 2015. Dette var i anledning 200-årsdagen for fødselen til St. Johannes Bosco fra Torino som ble kanonisert som helgen i 1934.

Søvik vil fortelle om kledet og vise bilder på Fjordly leirstad lørdag 3. september, forteller Gulli Pedersen.

Svært berømt

I en pressemelding forklarer arrangørene bakgrunnen til ldet berømte ikkledet:

I Johannes Døperkatedralen i Torino, i Italia, er det oppbevart et 4,42 m langt og 1,14 m bredt linklede som viser et svakt avtrykk av en mann i full legemsstørrelse, både forside og bakside. Mannen er ca. 1,75 m lang, alder anslått til ca. 35 år.

Avtrykket viser at mannen har vært korsfestet, det er sårmerker etter nagler gjennom håndledd og føtter. Han har blitt pisket, man finner 372 merker etter piskeslag. Over hele hodebunnen er det mange sår. I høyre side er det et sår mellom 5. og 6. ribbein, akkurat så stort som et romersk spyd. Det har kommet ut blod og vann, noe som viser at personen har vært død.

Ekte blod på kledet

Blodflekkene er ekte blod, type AB, men selve avtrykket er et negativ. Det kom fram da en italiensk fotograf som het Secundo Pia, fikk tatt et bilde av kledet i 1898. Da han framkalte den negative filmen, kom det fram et positivt bilde, forklarer Gulli Pedersen.

I 1978 fikk 24 vitenskapsmenn undersøke kledet i fem døgn. De tok alle slags prøver og tusenvis av bilder. Senere brukte 400 forskere over 150 000 timer på å analysere disse prøvene. Alt tyder på at det er Jesu likklede, skriver de i pressemeldingen.

Da forskerne holdt en pressekonferanse i 1981, kom 300 journalister fra 12 forskjellige land. En av dem spurte: «Har dere funnet noe som motsier det som Det nye testamentet beretter om Jesu lidelse og død?» En samstemt forskergruppe svarte: «Ingenting».

C14-undersøkelse

Nå har mange hørt om en C14-undersøkelse (datering av karbonet i stoffet, journ, anm.) i 1988 der kledet ble tidfestet til en gang mellom 1260 og 1390. Men senere er det påvist at den prøven de analyserte, var tatt fra et hjørne som ble lappet på 1500-tallet.

Avtrykket synes å være en blanding av et svimerke og et røntgenbilde. Man kan skimte knoklene i fingrene. Men hvordan avtrykket har blitt til, finnes det ingen naturvitenskapelig forklaring på.

Et enda større mysterium for vitenskapen, er hvordan mannen i kledet har forlatt det uten å ta det av seg. Hvis man hadde fjernet kledet som måtte ha festet seg i sårene, ville de ha begynt å blø igjen. Men alle sårmerker er intakte. Mannen må dessuten ha forlatt kledet innen tre dager, for det finnes ikke tegn til forråtnelse.

Lørdag holder altså Oddvar Søvik, som også har skrevet bok om kledet, foredrag om dette fenomenet som har forundret verden.

- Gå ikke glipp av denne opplevelsen, sier Kjersti Gulli Pedersen.