Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) vil ikke splitte Sogn og Fjordane. Hun ønsker heller ikke at Sogn og Fjordane og Rogaland finner sammen.

Stortingspolitikerne Helge Andre Njåstad (Frp) og Harald To Nesvik (Frp) uttalte nylig at de mener Vestlandet bør splittes ved at Nordfjord blir en del av Møre og Romsdal, mens det øvrige Sogn og Fjordane blir en del av Hordaland og Rogaland.

Vågsøy-politikerne har tidligere sagt at de frykter for utdanningsinstitusjonene i kommunen om man blir en del av Møre og Romsdal.

– En tredjedel av elevene ved Måløy vidaregåande skule kommer fra andre steder i fylket, sier ordfører Kristin Maurstad som jobbet ved skolen da hun ble ordfører for to år siden.

– Et annet moment som er minst like viktig er vårt samarbeid med Flora og Bremanger. En deling av fylket vil være et problem både for kystveien og regionssamarbeidet mellom de tre kommunene, legger hun til.

Maurstad reagerer spesielt på Njåstad, som leder kommunalkomiteen, sine uttalelser.

– Man ber fylkeskommunen gjøre et arbeid og så skal han plutselig mene noe mens forhandlingene pågår.

Maurstad mener en samling av Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ville vært det ideelle, men anser det som urealistisk ettersom Møre og Romsdal har gjort det klart at de ønsker å stå som et eget fylke også etter regionreformen er gjennomført.

Forhandlinger pågår nå mellom Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland. Vågsøy-ordføreren mener derimot ikke at Rogaland bør være en del av en større vestlandsregion.

– Uten at jeg vet hva en ny avtale mellom fylkene vil innebære, så tror jeg ikke at et veldig sterkt tyngdepunkt sør for Bergen (les: Stavanger) vil tjene Sogn og Fjordane. Jeg tror sjansen for å beholde fylkesmannen på Leikanger er vanskeligere om Stavanger er med, sier hun.

– Hvorfor er det viktig for Vågsøy at fylkesmannen blir værende på Leikanger?

– Det utgjør et viktig kompetansemiljø i vårt fylke og er noe hele Sogn og Fjordane bør jobbe for.

** Regjeringen har sagt at de ønsker seg 10 regioner. Fylkene har frist til 1. desember 2016 med å fatte vedtak om sammenslåing, slik at nye folkevalgte regioner kan tre i kraft fra 2020 samtidig med kommunereformen.