IMDi har ikke lenger behov for Vågsøys planlagte mottak for enslige mindreårige flyktninger. Tilbudet skulle etableres i 2017 og ville sikret flere nye arbeidsplasser.

– Vi er fortalt at IMDi ikke har mindreårige flyktninger å sende oss. De prioritererer kommunene som allerede har tatt imot mindreårige, sier Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite.

– Det er ikke veldig utfordrende at arbeidet blir avsluttet. Vi har holdt av én bolig, men den kan vi bruke til andre formål. Det som derimot er beklagelig er at en god del arbeidsplasser går tapt og at vi ikke får enslige mindreårige flyktninger, sier Leite, og viser til at de tilhører en aldersgruppe hvor kommunen har opplevd nedgang i folketallet.

– Hvor mange arbeidsplasser kunne et tilbud til enslige mindreårige flytkninger generert?

– Vi snakker om et sted mellom 6-8 årsverk, sier Leite.

Vågsøy kommune har videre vedtatt å ta imot 20 flyktninger i det ordinære mottaket neste år (familiegjenforening kommer i tillegg). Leite er muntlig orientert av IMDi om at dette tallet blir redusert til 15.

Eid er den lokale kommunen som tar imot flest flyktninger.Rune Engeset i Eid kommune forklarer at de vil ta imot 40 flyktninger (derav 10 mindreårige) i år og planlegger å ta imot det samme neste år.

– 40 er nok i overkant av det vi har kapasitet til. 30 høres ut som et bedre tall for oss i flyktningtjenesten. Så for oss vil det ikke være noen katastrofe om behovet går ned, sier Engeset.