Fylkesmannen Anne Karin Hamre la i dag fram sin tilråding til det nye kommunekartet i Sogn og Fjordane.

I tilrådingen kommer det fram at Vågsøy og Selje skal slås sammen. Bremanger får stå alene.

Fylkesmannen begrunner dette med at denne konstellasjonen vil gi en sterk kommune med mer enn 8.000 innbyggere. Det vil bli den fjerde største i fylket. Hun viser til at de to kommunene vil møte lignende utfordringer i fremtiden, med svak folketallsutvikling og en sterk økning i eldre over 80 år.

Hun viser også til at begge de to kommunene har små og sårbare fagmiljø, både innenfor helse og sosial og planlegging. Rekruttering til lederstillinger er også en utfordring i de to kommunene.

– Vi mener dette vil gi en større bredde i fagmiljø og at man lettere vil kunne rekruttere den kompetansen man trenger. Det vil også gi en solid økonomi som ikke er like sårbar, sa Hamre under pressekonferansen og viste til at Selje har slitt med økonomiske utfordringer i lengre tid.

Hamre mener også de to kommunene vil skape en sterk kystkommune med et godt og variert næringsliv.

Fylkesmannen vil prøve å få til et felles formannskapsmøte med de to kommunene i nær framtid.

– Vi vil ha en dialog med kommunene om veien videre, sa Hamre.

Hun ga også uttrykk for at hun ønsker at kommunene helst skal «ta tak selv».

– Det er fortsatt mulighet for å gjøre egne vedtak, sa Hamre under pressekonferansen.

Vågsøy har tidligere gjort vedtak på at de ønsker å slå seg sammen med Selje, men Selje har derimot gjort vedtak på at dette alternativet blir for lite.

Fylkesmannen tilrår også at Sogndal, Leikanger og Balestrand slår seg sammen til en storkommune. Hornindal er tilrådt til å slå seg sammen med Volda i Møre og Romsdal. Den allerede vedtatte storkommunen i indre Sunnfjord er også en del av tilrådningen.