Når ulykker skjer i Selje, er brannvesenet som regel først på stedet. Det innebærer at de ofte må ta på seg rollen både som brannvesen, politi og ambulanse.

– For noen år siden var det helt utenkelig at brannvesenet skulle drive med hjertestartere, for eksempel. Det var kun brann. Deretter ble det brann, redning og helse. I fremtiden tror jeg vi kommer til å få en del enkle politioppgaver også, sier brannsjef i Selje, Geir Petter Hatlenes, og viser til at de allerede tar rollen som politi i enkelte tilfeller.

Større press på brannvesenet

Sett i lys av forslaget om å legge ned lensmannskontoret i kommunen, er Hatlenes bekymret over utfordringene dette vil ha for beredskapen.

– Det er en del utfordringer for oss, for vi må ta på oss politiets rolle når det skjer noe. Vi skal være politiets innsatsleder helt til de ankommer stedet. Og for oss i Selje, så kan det ta timer før politiet er der. Dette er jo ikke noe som skjer daglig, men den dagen det faktisk skjer noe, så tror jeg det vil bli veldig utfordrende, sier brannsjefen.

Selje Brann og redning består av et mannskap på 19 personer, som alle er ansatt på deltid.– Det er idealisme som driver oss, ikke pengene. Vi er ikke uvillige til å løse oppgavene, men vi må ha midler og opplæring til å utføre dem, slår Hatlenes fast.

Flere ansvarsområder

Hatlenes viser til at det ikke vil skje store endringer i beredskapen på kveld- og nattetid hvis lensmannskontoret legger ned.

– Forskjellen er at det ikke er noe politi her på dagtid. De snakker jo om at det skal være en politikontakt i kommunen, men jeg ser ikke helt for meg hvordan det skal fungere, sier Hatlenes.

Brannsjefen ser derfor for seg at brannvesenet i fremtiden må rykke ut til enkle ordensforstyrrelser og lignende politioppgaver, ettersom politiet blir lenger unna kommunen.

– Det er ikke politiet det er noe galt med, men de sentrale myndighetene som ikke helt forstår hvordan det fungerer ute i distriktene. Vi gjør jo så godt vi kan for hverandre. Jeg er overbevist om at lensmannskontoret forsvinner. Vi kan rope og skrike til vi er hese, men det toget der er kjørt, avslutter Hatlenes.

– Brannvesenet er ikke trent til dette

Per Jarle Valvatne sitter i landsstyret for Fagforbundet og har ansvar for det faglige for brannvesenet. Han forteller at han deler bekymringene til brannsjef Geir Petter Hatlenes i Selje.

Han viser til hendelsen i Høyanger i august, da brannvesenet måtte gripe inn i en knivstikking før politiet kom på stedet.

– Brannvesenet får stadig flere oppgaver, og de er ikke trent til det, understreker han.

– Det er en debatt som ikke er tatt, sier han og legger til:

– Jeg er bekymret for beredskapen i distrikts-Norge. Vi ønsker ikke disse endringene, og vi har ikke et brannvesen som er dimensjonert for det. Jeg mener òg at det er viktig med mest mulig nærhet til innbyggerne.