Forsker Yngve Flo mener det ville vært mer naturlig å tvinge Bremanger til en kommunesammenslåing enn Selje.

– Ut fra det Stortinget har sagt om de tilfellene tvang burde være mulig, så kan man si at Bremanger på papiret burde være en mer aktuell sammenslåingskandidat (enn Selje), sier Yngve Flo.

Han er opprinnelig fra Bryggja i Vågsøy, men jobber som forsker for Uni Research Rokkansenteret i Bergen. Den siste tiden har han ledet et forskningsprosjekt om kommunereformen.

Yngve Flo

For rundt 20 år dekket han Selje-politikken som journalist for Fjordenes Tidende og Flo fulgte spent med da Fylkesmannen torsdag foreslo å tvangssammenslå Selje kommune med Vågsøy kommune. Bremanger får på sin side innfridd ønsket om å stå alene i fylkesmannens tilråding. De sa tidligere i år nei til invitasjonen fra Vågsøy og Flora om å diskutere en mulig sammenslåing. I utarbeidelsen av beslutningsgrunnlaget for Stortinget vil det bli lagt til grunn at enkeltkommuner ikke skal kunne stanse endringer som er ønsket og hensiktsmessige ut fra regionale og nasjonale hensyn.

– Jeg skjønner at det blir stilt spørsmål ved hvorfor man bruker tvang i Selje og ikke andre steder og jeg forstår at man spør hvorfor tvang ikke er brukt i Bremanger og i Eid-Gloppen, sier Yngve Flo.

Han hadde nettopp sett Fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, presentere sitt forslag da Fjordenes Tidende snakket med han fredag. Sponheim vil ikke slå sammen noen kommuner ved bruk av tvang, men Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, er på ingen måte alene om å foreslå tvangssammenslåinger.

– Jeg har sett tilrådingen fra de fleste fylkesmennene og er kanskje noe overrasket over hvor stort omfanget av bruken av tvang er, sier Flo.

– Det blir til slutt et spørsmål om de er villige til å ta «den politiske kostnaden» så kort tid før et valg.

– Er omfanget av tvang i forslagene fra fylkesmennene så stor at den politiske kostnaden vil være betydelig å ta?

– Ja, det er det. Det varierer fra fylke til fylke, men der er tilfeller (av foreslåtte tvangssammenslåinger) i hele landet og summen av disse innebærer en politisk belastning og et potensial for politisk gevinst for opposisjonen, sier Flo.

– De vil nok stille opp som «våpendragere» for de i Selje som er skeptiske, og jeg tror nok også Ap vil gjøre det. De vil nok få nokså mye oppmerksomhet så det blir en spennende høst både for Vågsøy og Selje, sier forskeren, som mener alle parter er tjent med at sammenslåingene er frivillige.

– Det vil være en helt annen guts i indre Sunnfjord (Førde, Jølster, Naustdal og Gaular) hvor de går inn frivillig. De har helt andre forutsetninger for å lykkes enn i Vågsøy-Selje, som vil starte på «minussiden» om kommunen etableres i strid mot lokale vedtak.