Tomta på sentrumsfyllinga i Måløy kan få et spektakulært hotell, nye leiligheter, kontor, park, badeanlegg, småbåthavn og kulturhus. Prislappen er på 400–600 millioner og byggingen kan starte allerede i 2018.

– Det blir som en helt ny bydel, forteller Svein Skibenes i Måløy Eiendomsutvikling, som det siste året har utarbeidet forprosjektet for sentrumstomta sammen med Gunnar Carlson i Måløy Eiendomsutvikling og Sverre Søraa i Coast Seafood, samt Nordwest 3D og Gro Flølo i Stryn-selskapet Farmhouse.

Svein Skibenes i Måløy Eiendomsutvikling, Sverre Søraa i Coast Seafood og Gro Flølo i Farmhouse.

– Helt realistisk

Målet med forprosjektet er å vise mulighetene en slik utbygging vil kunne gi, ikke bare for Måløy sentrum, men også for Vågsøy kommune og hele regionen.

Illustrasjon: Per Kåre Våge/Nordwest 3D

– Vi mener dette er noe som er helt realistisk og gjennomførbart, understreker Søraa.

– Næringslivet, innbyggere og kommunen må være med på dette prosjektet, sier Søraa.

Torsdag ble formannskapet i Vågsøy informert om prosjektet, og 7. november skal planene presenteres under Stad skipstunnel-konferansen i Kalvåg.

– Hvis planene for sentrumstomta blir realisert, vil det ha enorme ringvirkninger for næringslivet. Her i Vågsøy har vi flere bedrifter av internasjonal klasse, og dette prosjektet vil blant annet kunne hjelpe til med rekruttering, sier Søraa.

Kan bli byggestart i 2018

Det kommende året skal prosjektgruppa bruke tiden på å videreutvikle prosjektet, og hvis alt går etter planen kan byggingen starte i 2018.

Både han og Søraa understreker at prosjektet vil være positivt for innbyggere, turisme, næringsliv, kulturliv og tilflytting.

Skisse av hotellet. Illustrasjon: Per Kåre Våge/Nordwest 3D

– Dette prosjektet har mange forskjellige bein å stå på. Hadde det kun vært et hotell, så hadde det blitt vanskelig å gjennomføre det, sier Søraa.

Tidligere planer

Det var i 2010–11 i forbindelse med at Kystverket utbedret leia i Måløysundet og ved Trollebøflua i Ulvesundet, at to fyllinger ble etablert i Måløy sentrum.

På den sørligste fyllingen i sentrum er det i dag bobilparkering og fasiliteter til gjestehavna Måløyhopen.

Arkivfoto

Den andre sentrumsfyllinga, som eies av Ariel Eiendom og Måløy Eiendomsutvikling, har de siste årene stort sett vært brukt som parkeringsareal i tillegg til at tivoliet har brukt arealet i forbindelse med Måløydagene.

Nå ønsker eierne å gjøre langt mer ut av tomta som ligger «midt i smørøyet» i Måløy.

Reiseliv som x-faktor

Gro Flølo i Farmhouse mener Måløy har et stort potensial innenfor reiseliv, og at man gjennom det nye prosjektet kan legge bedre til rette for en utvikling innenfor turisme.

– Jeg ser på Måløy litt som Klondike før gullrushet, og vi har bare så vidt begynt med å grave, sier Flølo.

Hun har vært med på å utvikle ideene til forprosjektet for sentrumstomta i Måløy og forteller at prosjektet vil gi store muligheter innenfor turisme.

– Vi kan faktisk smykke oss med å være en værhard plass. Mange turister vil oppleve storm. Vi må bare legge til rette for at flere kan komme hit, mener hun.

Med det nye hotellet på sentrumstomta ser Flølo for seg at dette kan fungere som en base for turistene, og at man derfra kan legge til rette for at de kommer seg ut til andre deler av kommunen.

– Tenk om man kunne fått enkeltstående hotellrom ute i naturen, sier Flølo og viser til et eksempel på Kvalheim (se illustrasjon).

Enkeltstående hotellrom ute i naturen kan bli en del av prosjektet. Alle Illustrasjoner: Per Kåre Våge/Nordwest 3D

– Noe av hensikten er å sette Måløy på kartet, legger hun til.