Anfinn Sjåstad (Frp) fra Stadlandet er redd for at han og sambygdingene må kjøre helt til Måløy for viktige tilbud.

– Slik det ser ut nå så vet alle i Selje kommune at om vi blir sammenslått med kun Vågsøy, så vil alt havne i Vågsøy, sier Anfinn Sjåstad (Frp).

Lokalpolitikeren fra Stadlandet ønsker en kommunesammenslåing, men ønsker en større kommune der også sunnmørskommuner er med.– Vanylven har gjort vedtak på at de vil jobbe for en ny stor kystkommune fra Vågsøy til Hareid og vi i Selje Frp kommer nok til å foreslå det i kommunestyret, sier Sjåstad.

– Jeg må passe på dem som har valgt meg og hovedtyngden av dem bor på Stadlandet. Det er ganske langt fra Stad til Måløy. Veien er mye kortere og enklere til Fiskå, sier Sjåstad.

Fra Leikanger til Fiskå er det 45 kilometer. Leikanger-Måløy er 61 kilometer.

– Skal vi lete etter utfordringer eller skal vi se mulighetene?, spurte Morten Hagen (H) fra Måløy som understreket at det på ingen måte er gitt at Måløy blir kommunesenteret om Selje og Vågsøy finner sammen.

I vedtaket fra Vågsøy forutsetter kommunestyret at «Måløy fortsatt skal utvikle seg og være et sterkt senter».

– Da hadde vi tre kommuner å fordele funksjoner på. Nå er vi kun to, sa Edvard Iversen (V) fra Raudeberg, som et svar på Selje-politikernes frykt.

Åge Lundebrekke (Ap) fra Stadlandet var den av Selje-politikerne som uttrykte seg mest positiv til å gå i dialog med nabokommunen.

– Innstillingen til Morten (Hagen) er veldig god. Tenk positivt, se hva vi er enige om og prøv å få dette til. Er jeg ikke enig så har jeg vet til å gi beskjed. Men vi må samles, snakkes og bli litt kompiser. Og Vågsøy er «storebror», sa Lundebrekke.

Sagt i møtet

Selje har mange flere rosenrøde sider enn det som kommer fram i tilrådingen fra Fylkesmannen.Stein Robert Osdal (Selje KrF)

Kommer Rovdefjordsambandet i orden, slik det nå ser ut til å gjøre ganske fort, så vil det gjøre veien vår mye lettere til et nærmere arbeidsmarked nordover enn sørover.Anfinn Sjåstad (Selje Frp)

Vågsøy og Eid har begge gjort positive vedtak og de ligger klin inn i hverandre. Det forundrer meg at Fylkesmannen ikke har sagt at de skal slå seg sammen. I stedet skal man tvinge Selje som har sagt nei.Gunn Sande (Selje Sp)

Vi i tverrpolitisk har vært for en kommunesammenslåing hele gjengen fordi vi ser utfordringene, men mener dette (Vågsøy-Selje) blir for lite. Jan Vidar Smenes (Selje TVL)

Vi må være spart fra utspill i administrasjonen som vi i Selje sliter med. Det gidder vi ikke. Dette er en advarsel: ikke noe mer av den typen der. (journ.anm.: Da Selje gjorde vedtak om at de ikke ønsket en sammenslåing med kun Vågsøy, uttalte Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite til Fjordenes Tidende at «de skal være glade for at noen vil ta ansvar for dem».)Åge Lundebrekke (Selje Ap)

Jeg ser på Vågsøy-Selje som et godt alternativ, men min filosofi er at det jeg jobber for skal være forankret i kommunestyret.Stein Robert Osdal (Selje KrF)

I denne runden ser vi på Vågsøy-Selje som det eneste alternativet. Vi er positive til å gå i samtaler om Selje ønsker det.Kristin Maurstad (Vågsøy Ap)

Det som gjør at de store kommunene i Nordfjord har strandet, har vært at bygdebyene liksom skal være hovedsteder i de nye kommunene.Anfinn Sjåstad (Selje Frp)

Det ville være rart om en kommune ikke hegner om den byen man har. Det betyr ikke dermed at det skal være kommunesenteret.Hogne Bleie (Vågsøy Frp)

Det virker som at om du er vrang nok så blir det belønnet med å få stå alene.Stein Robert Osdal (Selje KrF)

Jeg tror Selje trenger noe mer tid enn fram til nyttår. Ikke minst fordi at man i desember skal lande regionreformen i Fylkestinget. (...) Om der blir en «Berlinmur» mellom oss Vanylven vil situasjonen være en helt annen.Gunn Sande (Selje Sp)

Fylkesgrensa sier noe i forhold til helseforetak og skole, men det er ingen «Berlinmur». (...) Næringslivet bryr seg ikke om fylkesgrensa, og det gjør heller ikke pendlerne. Der er ingen bom.Morten Hagen (Vågsøy H)Jeg håper vi kan sette oss ned ved forhandlingsbordet og ta lederskap i dette før noen bare trer det nedover hodet på oss.Hogne Bleie (Vågsøy Frp)

Hadde Vågsøy vært litt klarere i tilnærmingen på hva de kan være villig til å «løsne på» så hadde det vært enklere å snakke med dem.Anfinn Sjåstad (Selje Frp)

Hvor vil dere? Vil dere sitte å vente på Stortinget eller kan dere tenke dere å snakke sammen?Fylkesmannen Anne Karin Hamre

Vi må være klare over at Fylkesmannen er Regjeringens forlengede arm.Edvard Iversen (Vågsøy V)