Den gamle kraftstasjonen som stod på Drage-eiendommen på Raudeberg ligger fremdeles på lager tre år etter at politikerne åpnet for at den kunne flyttes.

– Men jeg vil kjempe mot at den flyttes ut av Vågsøy kommune, sier Edvard Iversen (V) som for tre år siden slåss i det politiske rom mot at den fredede kraftstasjonen skulle flyttes fra sitt opprinnelige byggested i Ulvefaldene i det hele tatt.

– Vi ville helst at den ble der den var, ja. Men nå ble det sånn, og da må vi finne et egnet sted for den i Vågsøy.

Ble demontert

Det ble vedtatt at kraftstasjonen skulle demonteres og legges i opplag til et egnet sted for den ble funnet.

– Vedtaket om at den skulle tas ned ble gjort i samråd med Kystmuseet, forklarer tjenesteleder for kultur i Vågsøy kommune, Odd Gunnar Myhre.

Myhre forsikrer om at restene etter bygget ligger forsvarlig og trygt oppbevart.

– Kystmuseet var på befaring med sine bygningsfolk og tok ned bygget. Og det var også Kystmuseet som tok dialogen om oppbevaringssted.

Må finne et sted

– Hvem har ansvar for å dra denne prosessen videre nå?

– Vi må spille saken inn til politikerne, og spørre hva de ønsker å gjøre videre, sier Myhre, som legger til:

– Men vi har også en kulturminneplan under utarbeiding, der dette kan være aktuelt å ta inn som et tiltak.

Edvard Iversen mener det er viktig at både politikere og kulturetaten involverer seg.

– Vi må jobbe sammen og få til en helhetlig plan. Vi har mange kulturminner i Vågsøy som vi kunne tatt bedre vare på, og vi må se alt i sammenheng og få vist det fram på en god måte.

Kun deler av bygget som er bevart

Det var Kystmuseets vurdering å kaste store deler av den gamle kraftstasjonen da den ble demontert, forklarer Odd Gunnar Myhre.

– De tok vare på det som kunne tas vare på, men dette var en vurdering gjort av Kystmuseet, sier Myhre, som er tjenesteleder kultur i Vågsøy kommune.

Han forklarer at ekspertene fra museet nøye dokumenterte både størrelse og tok mål av bygningen.

– De tok bilder og målte alt, og tok vare på det de kunne. Jeg tror det var snakk om deler av reisverket, sier han.

Kraftstasjonen ligger til oppbevaring i andre etasje på Olsen-buda, der Snorre Seafood holder til. Odd Gunnar Myhre forklarer at man har tatt vare på det man kunne ta vare på. Arkivfoto

Det meste av bordkledningen var ikke i god nok stand til å bevare. Heller ikke taket.

– Men nødvendig dokumentasjon av alt er gjort slik at man, når stasjonen skal settes opp igjen, kan lage en kopi med deler av det som faktisk var der, sier Myhre.

Selv om saken ikke er oppe på den politiske agendaen akkurat nå, er Edvard Iversen (V) opptatt av at man tenker helhetlig på kulturminner i Vågsøy.

– Det er ikke om å gjøre for meg at kraftstasjonen kommer opp igjen på Raudeberg. Vi kan ikke ha alt mulig på alle nes. Vi må se det samlet, og få det på en plass der det viser igjen og der vi kan få flest mulig folk inn og se på det, sier han.