Etter at Eid sa nei til å bidra i prosjektet, blir svømmeanlegget på Tennebø for dyrt. Nå kan det planlagte anlegget på sentrumsfyllinga bli løsningen for kommunens pressede bassengsituasjon.

– Det er rett og slett kostnadsmessige grunner til at vi forlater prosjektet der borte, forklarte rådmann Knut Ove Leite da han torsdag orienterte formannskapet om sitt forslag om å heller se på en løsning i Måløy sentrum.

Svømmeanlegget som rådgiverne i Asplan Viak nå har anbefalt kommunen å bygge inneholder både familiebad, helsebad, idrettsbad og ungdomsavdeling til en prislapp på 106 millioner (eks. moms.). Det er 36 millioner dyrere enn kommunens anslag fra i fjor.

Svømming: Planene for et svømmeanlegg (i forgrunnen) i tilknytning til Måløy vidaregåande skule og Nordfjordhallen på Tennebø legges bort etter at rådmannen og lokalpolitikerne er enige om at et anlegg til over 100 milioner kroner, slik Asplan Viak anbefaler, er for dyrt. Vi understreker at denne illustrasjonen av anlegget er laget i en tidlig fase av prosjektet. Illustrasjon: Aaland Arkitektkontor

Kommunens håp var at ved å gjøre anlegget interkommunalt, så kunne man sikret mer spillemidler til prosjektet. Eid sa imidlertid nei til å bidra i prosjektet. Rådmannen opplyser dermed at man kan forvente rundt 20 millioner kroner i spillemidler og at kommunen selv dermed må skaffe til veie 86 millioner. Det mener både han og formannskapsmedlemmene at kommunen ikke har råd til.

Og etter at Svein Skibenes tidligere i torsdagens møte hadde forklart at badeanlegget i deres planer for sentrumsfyllinga i Måløy er anslått å koste 75-100 millioner kroner, er det denne løsningen flere lokalpolitiker nå sikter seg inn på.

– I finansieringsplanen for det andre anlegget (Tennebø) lå det inne midler fra næringslivet. Skal næringslivet i Vågsøy løfte det de har presentert i dag, så har de kanskje ikke midler til å også være med på å løfte et svømmeanlegg et annet sted i kommunen. Da må vi se på hvordan vi kan samle den støtten som ligger i de planene de har presentert i dag, sa Morten Hagen (H).

Hogne Bleie (Frp) skulle gjerne hatt et rimeligere anlegg på Tennebø å satt opp mot prosjektet på sentrumsfyllinga.

– Jeg har ikke noe religiøst forhold til hvor badelandet skal ligge, enten det er i sentrum eller i forbindelse med den videregående skolen og Nordfjordhallen. Men jeg liker å ha flere «utganger», sa Bleie.

– Da formannskapet vedtok riving av bassenget på ungdomsskolen ble det presisert at vi tilfredsstilte alle krav til opplæring. Så går det seks måneder og så skal man nå se på hva man kan gjøre for å stette de lovpålagte kravene. Noe henger ikke sammen, sa Nils Myklebust (Sp), som fremdeles er klar på at idrettsbygget ved ungdomsskolen ble revet for tidlig. Bygget ble revet i vår.

Rådmann Knut Ove Leite har foreslått at man «starter opp arbeid med å se på løsninger med et opplæringsbasseng i sentrum for å løse skolens lovpålagte oppgaver.»

I møtet presiserte han at han der sikter til kommunens fremtidige evne til å gi barna i kommunen den svømmeopplæringen de har krav på.I dag har elever ved alle barneskolene svømmeundervisning på Skram, men kapasiteten på renseanlegget gjør at man ikke kan ta i mot alle grupper som har behov for og/eller ønsker et tilbud.

– Bassenget på Skram er gammelt og vi kan ikke i et 10-20-årsperspektiv basere oss på det bassenget til kommunens behov. Men vi har lagt fram timefordelingen på Skram og fått aksept for at vi tilfredsstiller opplæringlovens krav.

Formannskapets vedtak

«Planer om et badeanlegg ved Nordfjordhallen blir lagt bort. Administrasjonen starter opp arbeid med å se på løsninger med et opplæringsbasseng i sentrum for å løse skolen sine lovpålagte oppgaver. Administrasjonen skal orientere seg om fremtidig samarbeid med private aktører med tanke på å utvikle et nytt svømmeanlegg i kommunen.»

Formannskapets innstilling til kommunestyret ble vedtatt med stemmene til Kristin Maurstad (Ap), Frode Kupen (Ap), Morten Hagen (H), Therese Sæbøe Strand (H), Anett Berg (H), Edvard Iversen (V) og Hogne Bleie (Frp). Nils Myklebust (Sp) og Betty Hessevik (Sp) stemte for innstillingen fra oppvekst- og kulturutvalget som ba om en rapport som svarte på i hvilken grad Skram-bassenget «setter skolen og barnehagen sine lovpålagte krav». De øvrige formannskapsmedlemmene mener at rådmannens beskjed om at de stetter kravene er svar nok.

– Jeg synes formannskapet skal være tydeligere enn oppvekst- og kulturutvalget slik at man driver prosjektet framover og gir tydelig svar på hvor man vil, sa Frode Kupen (Ap).