Selv om mørketiden er like sikkert hvert eneste år, er vi nordmenn svært dårlige til å gå med refleks.

Vår mørke høst burde tilsi at folk i Norge var flinke til å bruke refleks. Tar man en titt rundt seg en tidlig morgen eller sen kveld, ser man at det er veldig få som bruker denne svært viktige livredderen.

- Vi kunne gjort en undersøkelse som synliggjorde manglende refleksbruk, men vi ser ikke poenget, siden endringene fra år til år er marginale. Hovedproblemet er og forblir det samme; vi er altfor dårlige til å bruke refleks, selv om vi vet og ser at det blir mørkere på høsten - hvert eneste år, sier kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg.

31 prosent av voksne bruker ikke refleks

Vi lærer tidlig at refleks er veldig viktig, likevel ser det ikke ut til at denne vanen videreføres til voksenlivet. Tall fra en undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk i 2015, viser at kun 31 prosent av voksne bruker refleks. Dette er svært urovekkende, sier Faaberg.

-  Vi vet at refleksen er med på å redde liv. Hvordan kan du som fotgjenger eller syklist føle deg trygg, hvis bilister og andre harde trafikanter ikke ser deg? Som myk trafikant er du den mest utsatte i trafikkbildet, uansett. Det henger jo ikke på greip at vi utsetter oss selv for fare på den måten, sier Faaberg.