Ankeutvalget mener striden mellom Nergård og Pelagia ikke har noe i Høyesterett å gjøre, og utfallet blir trolig at Måløy-fabrikken demonteres.

– Det er en stor sjanse for at utfallet blir at vi demonterer fabrikken, sier daglig leder ved Nergård Pelagic sin fabrikk på Trollebø, Øyvind Stang.

– Hvor blir den flytta?

– Slik det ser ut nå, så er Karmsund det mest sannsynlige alternativet.

Denne uken konkluderte et enstemmig ankeutvalg i Høyesteretts at det «ikke er tilstrekkelig grunn for at saken blir fremmet for Høyesterett».

Dermed er dommen fra Gulating lagmannsrett rettskraftig, og Nergård nektes å drive produksjon av fiskemel og -olje på tomta på Trollebø på grunn av en klausul som lå i avtalen da tomta ble kjøpt.

I februar feiret Nergård åpningen av fabrikken som kostet rundt 300 millioner kroner. Styreleder Arne Stang og Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) klippet snora som markerte at Måløy hadde fått sin andre sildoljefabrikk. Pelagia Måløy Sildoljefabrikk ligger en kilometer lenger sør i Ulvesundet.

Avgjørelse ikke tatt

Selv om Øyvind Stang understreker at en endelig avgjørelse om hva som skjer med fabrikken ikke er tatt, sier han at en demontering av fabrikken er det mest sannsynlige utfallet.

– Det er veldig trasig. Jeg var sentral i oppbyggingen av fabrikken som fungerte så godt som 100 prosent fra første dag.

Måløy-fabrikken var Nergårds første i Sør-Norge og i januar 2018 åpner den neste i Karmsund i Rogaland.

– Den er under planlegging og kaiene er begynt å bli ferdige. Vi nærmer oss en deadline i forhold til bestilling av fabrikken der, sier Stang. Nå kan utfallet bli at utstyret fra Måløy flyttes sørover.

Øyvind Stang er på ingen måte enig med Pelagia-sjef Egil Magne Haugstad i at Nergård-fabrikken ikke ville sikret flere arbeidsplasser i fiskeribyen Måløy:

– Det er jeg helt uenig i. Det råstoffet vi kjøpte var råstoff som ellers ville ha havnet i Danmark. Neste år øker kvotene og det ville helt klart vært plass til begge fabrikkene.

Takker for støtte

Stang hadde rundt 20 ansatte ved fabrikken da den ble stengt tidligere i år.

– Én person har sagt opp. Mange har funnet seg midlertidige stillinger mens de avventer denne situasjonen. Det er veldig aktuelt at de får tilbud om å være med sørover om det blir utfallet, sier Stang, som takker lokalmiljøet for støtten.

– Vi har følt oss veldig velkomne av både politikere, bedrifter og ellers. Vi har møtt mye støtte og positivitet.

På spørsmål om hvorvidt det er aktuelt for Nergård å flytte fiskemel- og oljefabrikken til en annen tomt i Vågsøy, henviser Øyvind Stang til Nergård-direktør Tommy Torvanger eller styreleder Arne Stang. Fjordenes Tidende har ikke lyktes i å komme i kontakt med disse.