Kirkeverge Kristen Hundeide anslår at reparasjonen etter skadene fra herværket i Eid kyrkje i natt vil komme på 1-2 millioner kroner.

Blant annet er orgelet, som nylig ble restaurert for 2,5 millioner kroner, ødelagt, ifølge kirkevergen.

Hundeide anslår også store kostnader knyttet til å vaske ned hele kirka, ettersom kirka er tilgriset med pulver fra et eller flere brannslukkingsapparat. Totalt anslår han det vil koste 1-2 millioner å reparere skadene.

– Vi har gått gjennom kirka, og det er grunnlaget for det amatørmessige anslaget som jeg har gjort, sier kirkeverga.

Han beskriver situasjonen som tragisk.

Kirkeverge Kristen Hundeide er fortvilet over skadene som ble påført Eid kirke natt til torsdag.

– Jeg skjønner ikke at det skal være nødvendig å ødelegge både bygninger og det som er inni på den måten der.

Han vet ennå ikke om hvilke skader det er på kunsten i kirka. I 2014 ble det brukt fem millioner kroner på å dekorere taket.

Det var klokken 02.44 natt til torsdag at politiet fikk melding om hendelsen. En mann i 20-årene brøt seg inn i Eid kirke gjennom et vindu og tilgriset kirka ved hjelp av ett eller to brannslukkingsapparat. Brannalarmen ble utløst og både brannvesen og politi rykket ut til stedet.

Eid lensmannskontor opplyser at mannen ikke var på stedet da politiet ankom kirka, men at han senere ble pågrepet på en bopel i Eid. Mannen var ruset da han ble pågrepet.

Lensmannskontoret opplyser videre at mannen vil bli avhørt i dag og alt foreløpig tyder på at han har vært alene om ugjerningen.