Fylkestinget i Sogn og Fjordane skal tirsdag si ja eller nei til intensjonsavtalen om en sammenslåing med Hordaland og Rogaland.

15 av de 26 kommunene i Sogn og Fjordane, deriblant Vågsøy, Eid og Bremanger, har bedt fylkespolitikerne om å underskrive intensjonsavtalen om Vestlandsregionen.

– En felles politisk enhet for hele Vestlandet er viktig for å motvirke videre oppbygging av politisk og administrativ sentralmakt i Oslo, skriver Bremanger kommune i sitt høringsinnspill.

– Skepsisen til Selje for denne sammenslåingen er at vi frykter at Bergen–Stavanger-regionen blir for sterk og dette vil medføre en tapping av Sogn og Fjordane, skriver Selje, som mener hele eller deler av Møre og Romsdal bør erstatte Rogaland i prosessen. Møre og Romsdal har som kjent slått fast at de ønsker å holde fram som eget fylke.

Fylkesmennene er uenige

Fylkesrådmann Tore Eriksen i Sogn og Fjordane har i sin tilråding til fylkestinget anbefalt politikerne å si ja til Vestlandsregionen. Det samme gjør Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre.

– Skal vi få til mer satsing på infrastruktur, næringsutvikling og på å bygge attraktive bo- og arbeidsområde på Vestlandet, trenger vi mer samarbeid som er tuftet på fastere strukturer enn for eksempel Vestlandsrådet, skriver Hamre i et blogginnlegg.

– Det vil gi stor regional ubalanse mellom små og store regioner i landet, som gjør det vanskelig å overføre oppgaver fra staten til nye folkevalgte regioner, mener Lars Sponheim.

Større uenighet i Rogaland

I Hordaland og Rogaland skal fylkestingen først behandle intensjonsavtalen 13.–14. desember.

12 av de 15 Rogaland-kommunene som har gitt høringsinnspill til sine fylkespolitikere er negative til Vestlandsregionen, og også fylkesrådmannen Solveig Ege Tengesdal (KrF) ønsker at Rogaland holder fram som eget fylke.

– Med utgangspunkt i den uavklarte situasjonen knyttet til framtidige oppgaver for det regionale, folkevalgte nivået går Rogaland fylkeskommune inn for at Rogaland består som egen region inntil videre, oppfordrer hun.

I en ringerunde som NRK Rogaland gjennomførte til representantene i fylkestinget i midten av november kom det fram at 26 av 47 representanter i fylkestinget støtter en sammenslåing.

I Sogn og Fjordane slo Arbeiderpartiet sist uke fast at de støtter en sammenslåing, og selv om kun Kristelig Folkeparti i høringsinnspill har bekreftet at de støtter Vestlandsregionen, forventer man en seier for «ja-siden» her i fylket. Venstre og Høyre vil også si ja, mens Senterpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne ventes å si nei. Fylkesgruppeleder Frank Willy Djuvik i Frp forklarer til NRK Sogn og Fjordane fredag at de ikke har bestemt seg.

En eventuell ny Vestlandsregion vil gjelde fra 1. januar 2020. Til våren kommer regjeringen med sin proposisjon om nye oppgaver og roller for regionene, og et forslag til hvilke fylker som skal slås sammen fra 2020.

I Hordaland er alle de åtte kommunene som har sendt høringsinnspill positive til en sammenslåing. Også her forventes fylkestinget å si ja til Vestlandsregionen.

Kommunenes høringsinnspill

Ja-kommunene

Sogn og Fjordane (15)

Vågsøy, Bremanger, Eid, Flora, Hyllestad, Leikanger, Askvoll, Aurland, Fjaler, Førde, Vik, Årdal, Gulen, Balestrand og Sogndal.

Antall innbyggere totalt: 72.180

Hordaland (8)

Askøy, Meland, Modalen, Os, Fitjar, Eidfjord, Stord og Voss.

Antall innbyggere totalt: 94.525

Rogaland (3)

Finnøy, Haugesund og Vindafjord.

Antall innbyggere totalt: 49.205

Nei-kommunene

Sogn og Fjordane (8)

Selje, Gloppen, Luster, Stryn, Naustdal, Lærdal, Jølster og Hornindal.

Antall innbyggere totalt: 30.235

Rogaland (12)

Hå, Lund, Sauda, Utsira, Time, Sokndal, Bjerkreim, Rennesøy, Tysvær, Hjelmeland, Stavanger og Suldal.

Antall innbyggere totalt: 207.554

Nynorsk-kommuner

28 av de 48 kommunene som har levert høringsinnspill i de tre fylkene har bedt om at nynorsk blir administrasjonsspråk i en eventuell vestlandsregion, deriblant Bremanger, Selje og Eid. De øvrige har ikke spesifisert administrasjonsspråk. Ingen har bedt om at bokmål blir administrasjonsspråk i en eventuell ny region.

Kilde: Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland fylkeskommune per 29. november 2016.