Bettina Vick i SlowTur er ikke enig med Helge Hjelle i at en bør sette i gang en stortstilt cruisesatsing i Vågsøy. – Vi burde heller rendyrke det vi har, samarbeide og ikke snakke hverandre ned, sier hun.

Hun reagerer på at Hjelles avisinnlegg, der han argumenterer for en større lokal reiselivs- og cruisesatsing, og samtidig poengterer at Kråkenes Fyr ikke er åpent for publikum.

Bettina Vick tilbyr overnatting i fyret og her i Stormhuset. Men det er vinterstengt. Men om hun får omsøkte midler til nye vinduer, isolering og ny bordkledning, kan dette også bli et helårstilbud.

– Det stemmer jo ikke, og jeg synes det motarbeider den gode tonen og dialogen vi er avhengig av innen reiselivsnæringen. Vi må verdsette det hver enkelt driver med og ikke snakke det ned, sier Vick.

– Hjelle er nok skuffet over at jeg måtte legge ned fyrkafeen i 2010.

Da hadde jeg drevet den i ti år, og det var ikke lønnsomt. Kafeen var åpen hver dag hele sommeren og hver helg fra påske til slutten av oktober.

– Om sommeren fikk vi for mange besøkende. Vi måtte være fem på jobb for å håndtere kafé og overnatting. Lønnskostnadene ble for høye.Samtidig kom det for få utenfor sommerperioden, sier hun.

Vick måtte derfor tenke nytt for å lage et bærekraftig konsept som sikret drift av fyret.

– Kafékonseptet skapte masseturisme i småskala. Busslaster med 60-70 stykker, også fra cruiseskip som besøkte Måløy, der gjestene knapt var her 20 minutt. På mange måter var det ødeleggende for overnattingsvirksomheten for disse ønsket plassen for seg selv, ro og fred. Og det var disse kundene som la igjen penger, sier Vick, som derfor valgte å rendyrke overnattingstilbudet.

– Vi hadde lyst å drive med kvalitet. Ha den personlige opplevelsen, få kontakt med gjestene og fortelle historien om fyrvokterne. Vi har tilbudt overnatting i 20 år, men nå spisset vi konseptet.

Vick retter seg inn mot kunder som vil bli flere døgn.

– Det er ofte travle bymennesker. Her får de ro, havblikkmeditasjon og massasje.

– Men samtidig er jo fyret ikke så åpent for lokale lenger?

– Vi har fremdeles åpent fyr iblant, og vi har konserter, workshops, møter og arrangement. Vi har faktisk også lokale overnattinger. Nylig var en venninnegjeng fra Måløy her.

Vil ha samarbeid foran cruisehavn

Verken Vågsøy eller Selje, der Bettina Vick bor, er tilrettelagt for cruiseturisme. Og hun tror det er helt urealistisk å få det til.

– Cruiseturistene kommer i store grupper og krever omfattende fasiliteter, logistikk og et topp utbygd vegnett, samtidig som de har liten tid. Vi har ikke noe apparat for å ta imot dette.

– Tror du ikke en kan satse og bygge opp et slikt apparat?

– Nei, det er helt urealistisk. Det vil koste enormt med penger, penger vi ikke har en gang, sier Vick, som mener det vil være feilslått av Vågsøy eller Selje å satse på masseturisme.

– For en hotelleier med restaurant kan det være lønnsomt å få inn en ekstra gruppe til lunsj. Men for et konsept som mitt, og mange andres, passer ikke cruise inn. Alle kan ikke ha alt. Om Nordfjordeid får cruisehavn, kan de busse turistene til Vågsøy og Selje, sier Vick, som mener en lokalt ikke har nok tilbud til å skape nok interesse.

– Vi er alle så små, la oss heller finne gode nisjer og spesialisere oss. Og så samarbeide – ikke konkurrere. Jeg sender mine gjester til gode restauranter i Måløy, så de tjener på at jeg ikke har servering, sier Vick og eksemplifiserer med Klosterbåten.

– Den nye båten tar 30 passasjerer. Så til og med en storattraksjon som Selje kloster vil få problem med transport av store mengde cruisegjester.

Inviterer på SlowTur

Bettina Vick mener en må ha respekt for de reiselivskonseptene folk lykkes i å drive.

– Jeg ønsker å være personlig. For meg å komme hit til fyret fra storbyen Hamburg var helt spesielt. Å oppleve roen, kjenne kontakt med naturen og den friske lufta. Jeg ønsker å dele dette med mine gjester. Masseturisme, som cruiseturismen, satser ikke på denne typen kvalitet. Jeg synes ikke det er Kråkenes fyr verdig å ha 100 gjester innom i én time utenat de husker det, kjenner roen og lar seg berøre, sier Vick, som likevel understreker at hun har forståelse og respekt for dem som vil satse på annen turisme.

– Men en må også vite at det har en pris for lokalsamfunnet. Se på Geiranger og det de nå kaller «people pollution», sier hun, og legger smilende til:

– Jeg inviterer gjerne Hjelle på overnatting på fyret og en god avspenningsmassasje. Jeg tror det ville endret synet hans.